Zavod: Nema zagađenja vazduha, ali zatvorite prozore 1Foto: EPA / Koca Sulejamovic

Gradski zavod za javno zdravlje, povodom velikog broja žalbi građana iz više delova grada da ih je noćas probudio dim i miris paljevine, saopštio je da u vazduhu nema prekoračenja zagađujućih materija.

U MUP objašnjavaju za Danas da dim i neprijatan miris koji se oseti u pojedinim delovima grada potiče od podzemnog požara sa deponije Vinča. Oni dodaju već treću nedelju tinja podzemni požar na deponiji smeća Vinča na površini oko pet hektara, a kako je požar na dubinama koje prelaze više desetina metara „nije moguće gašenje klasičnim metodama već zatrpavanjem zemljom i peskom“.

„U odnosu na strujanje i smer vetra dim se u određenim danima oseti u pojedinim delovima Beograda. Vatrogasno spasilačke ekipe su stalno prisutne na lokaciji deponija Vinča i intervenišu ukoliko se pojavi otvoreni plamen“, ističe MUP u odgovoru za Danas.

Šef smene beogradskih vatrogasaca Miloš Majstorović rekao je jutros za Studio B da ekipe beogradskih vatrogasaca neprestano dežuraju na deponiji u Vinči, na kojoj tinja vatra na dubini većoj od 50 metara i da to ne može da se ugasi vodom. On dodaje da nije reč o novom požaru i da je ta situacija uobičajena na skoro svim deponijama. Prema njegovim rečima, situacija je pod kontrolom.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd ističu u odgovoru za Danas da preko mernih stanica neprekidno prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji Beograda, sa posebnim osvrtom na situaciju u vezi sa sporadičnom pojavom emisije dima sa deponije Vinča. Posebna pažnja usmerena je na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo, Zvezdara i ostale delove grada koji mogu biti pod uticajem. Pored toga, dodaju, Mobilna ekotoksikološka jedinica Gradskog zavoda u više navrata je obilazila teren i vršila trenutna merenja zagađujućih materija.

„Uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha koji sprovodi GZZJZ Beograd, nije konstatovano prekoračenje zagađujućih materija iznad granične vrednosti za period praćenja od 24 sata, pri čemu su praćeni: ugljen monoksid, azot dioksid, sumpor dioksid i suspendovanih čestica ispod 10 mikrona. U ranim jutarnim satima konstatovani su pikovi povećanih vrednosti suspendovanih čestica ispod 10 mikrona (PM10), ali je koncentracija ovih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period od 24 sata, kako je inače zakonski propisano praćenje i prikazivanje vrednosti navedenog parametra“, navode u Zavodu.

Takođe, dodaju i da trenutna merenja na terenu nisu pokazala prekoračenja ni specifičnih parametara kao što su policiklični aromatični ugljovodonici. „Na osnovu rezultata do sada sprovedenih ispitivanja kvaliteta vazduha vezano za pojavu dima, odnosno požara na deponiji u Vinči nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje pri akutnoj izloženosti (posmatrano kao celodnevne 24 časovne vrednosti)“, dodaju u Zavodu.

Oni objašnjavaju da su neprijatne senzacije koje povremeno imaju građani navedenih naselja vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku kasnih večernjih i rani jutranih časova pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere, dok se u toku dana zbog pojave vertikalnih i horizontalnih vazdušnih strujanja izazvanih sunčevim zračenjem vrši razređenje i dispergovanje zagađujućih materija.

„S tim u vezi preporučujemo građanima da tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore na stambenim objektima i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa. O novim rezultatima praćenja kvaliteta vazduha vezeno za pojavu dima i požara na deponiji Vinča ćemo davati informacije u skladu sa rezultatima sprovedenog ispitivanja“, poručuju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura ističe Danas da je bilo poziva u vezi sa dimom, koji se širi gradom, ali da to statistički nije začajno.

– Bilo je nekoliko poziva, zvali su sa Karaburme i Višnjičke banje, žalili se da dim dolazi sa deponije u Vinči. Uglavnom su pitali za savet šta da čine u tim situacijama. Preporuka je da oni koji su alergični na dim ostanu kod kuće, da zatvore prozore, uključe neki rashladini uređaj, s obzirom na spoljnu temperaturu – objašnjava Macura. Kako navodi, najbitnije je da se otkloni uzrok nastanka dima, i izrazila nadu da će se sve to brzo rešiti.

Podsetimo, oblak dima i miris paljevine probudio je noćas stanovnike mnogih beogradskih naselja – Zvezdare, Mirijeva, Voždovca, a u Gradskom centru za obaveštavanje su rekli da je reč o oblaku dima koji nanosi vetar sa deponije u Vinči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari