Zelena struja do 2019.

J. J. BALjAK

14. 06. 2017. u 21:30

"MK fintel vind" kod Vršca počeo izgradnju trećeg vetroparka u Srbiji. Vetroparkovi će snabdevati 40.000 domaćinstava u Banatu

Зелена струја до 2019.

Početak gradnje trećeg vetroparka u Srbiji Foto J. J. Baljak

VRŠAC - Srbija polako i sigurno ide ka svom cilju, da do 2020. godine proizvodi 27 odsto električne energije iz obnovljivih izvora. Trenutno smo blizu 23 odsto, a ključni projekti su pred nama - istakao je u sredu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Izbištu, nadomak Vršca, gde je počela gradnja trećeg i najvećeg vetroparka u zemlji.

Najveći među vetroparkovima je "Košava", koji uz podršku AIK banke gradi srpsko-italijanska kompanija "MK Fintel vind", vlasnik prva dva vetroparka u našoj zemlji kod Kule i Vršca. Projektom je predviđeno da se u ataru Izbišta, za početak, podigne 20 vetrogeneratora jačine 69 megavata, koji će strujom snabdevati 40.000 domaćinstava. Vrednost investicije je 124 miliona evra, najviše što je dosad uloženo.

- Biti pionir u ovom poslu u Srbiji uopšte nije bilo lako. Ali, smatram da je Srbija sada spremnija za dolazak većih stranih investicija, nego što je bila ranije. Zato planiramo da posle izgradnje 20 turbina, ovde podignemo još 19, čija će vrednost biti preko 100 miliona evra - poručio je Ticijano Đovaneti, izvršni direktor "MK Fintel vind".

Đovaneti je najavio da će za izgradnju "Košave" biti angažovane lokalne firme, a da će "zelena struja" početi da se isporučuje u distributivni sistem do kraja 2018. godine.

Ministar Antić je istakao da bi budućim projektima, koji su u različitim fazama izgradnje, ukupna snaga obnovljivih izvora trebalo da se poveća za još 500 megavata - 483 iz vetra, a ostatak iz biomase i mini-hidroelektrana.

Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je istakao da ova velika investicija ukazuje da je Srbija na planu privlačenja stranih investitora uradila dosta toga.


JOŠ VETROPARKOVA

VETROPARK "Kula", kod Kule, prvi je u Srbiji, a "MK Fintel vind" ga je otvorio 2015. Investicija je vredna 15 miliona evra. Godinu dana kasnije pustili su u rad i dva vetrogeneratora "La pikolina", u selu Zagajica, kod Vršca, ukupne snage 6,6 megavata. U njih je uloženo 10 miliona evra. Osim ovih investicija "MK Fintela", u Južnom Banatu će biti otvoreni i vetroparkovi drugih investitora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije