Omaž Veljku Petroviću

Jl. B.

15. 06. 2017. u 06:35

Biblioteka SANU obeležila svoj dan i 175 godina postojanja. Kostić: Sećanje na ljude koji su nas obogaćivali

Омаж Вељку Петровићу

Zoran Popović, Vladimir Kostić, Marko Anđelković i Miro Vuksanović Foto Ž. Knežević

BIBLIOTEKA Srpske akademije nauka i umetnosti obeležila je u sredu 175 godina rada skupom posvećenom srpskom piscu i akademiku Veljku Petroviću povodom pedeset godina od smrti.

Dan Biblioteke SANU ustanovljen je kao uspomena na 14. jun 1842. godine kada je Dimitrije Tirol poklonio prve knjige i kada je za bibliotekara određen Konstantin Bogdanović.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, čestitajući im rođendan, zamolio je sve uposlene u Biblioteci SANU da očuvaju energiju:

- Ako Srpska akademija nauka i umetnosti ne bude ta koja će čuvati reč iskazanu na jeziku koji nam je dat rođenjem, ne znam koja druga ustanova može u punoj meri da odgovori tom zadatku. Zato je jako bitno da se sećamo onih ljudi koji su nas obogaćivali ne samo u decenijama nego i u vekovima iza nas, poput Veljka Petrovića.

Kostić je napomenuo da Biblioteka SANU čuva bisere i ima osećaj da nije bitno samo čuvati nego i promovisati, ukazati, izložiti svetlosti dana i ono što je bilo, ali i ono što se u ovom trenutku događa u Srbiji.

Akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU, govorio je besedu "Ravangradska uspomena" u kojoj je podsetio na četiri akademika koji su boravili u Somboru - Lazu Kostića, Petra Konjovića, Milana Konjovića i Veljka Petrovića.

Profesor dr Slavko Gordić u nadahnutoj besedi podsetio je na život i delo Veljka Petrovića koji je bio ne samo pesnik, već i izuzetan pripovedač i novinar. Prešao je Albaniju sa srpskom vojskom i bio ratni izveštač. Bio je prvi direktor Narodnog muzeja, prvi urednik Radio Beograda, pisao je istoriju umetnosti, kao i tekstove za Srpsku enciklopediju.

Veljko Petrović

Biblioteka SANU ima oko milion i po štampanih i elektronskih publikacija, ne samo knjiga i časopisa, od kojih su dve trećine na stranim jezicima. Prostorije za rad sa korisnicima renovirane su početkom ove godine, a učlanjenje je besplatno.


FILM MIROSLAVA ANTIĆA

NA skupu povodom Dana Biblioteke SANU prikazan je odlomak dokumentarnog filma Miroslava Antića iz 1967. godine "Trojica iz starog Sombora" o akademicima književniku Veljku Petroviću, kompozitoru Petru Konjoviću i slikaru Milanu Konjoviću, kao i zvučni zapis Radio Beograda, u kojem Veljko Petrović govori svoje pesme "Sunčani časovnik", "Usamljeni grm" i "Srpska zemlja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mp

15.06.2017. 08:49

Po vojvodjanskim mestima i dalje ulice nose nazive po Matiji Gupcu, Borisu Kidricu, Strosmajeru, Kersvaniju, Lenjinu, Mosi Pijade... Retko neka po Konjovicima, Veljku Petrovicu, Lazi Kosticu... Kuda mi to idemo?