Metalcima vrata otvorena

N. SUBOTIĆ

15. 06. 2017. u 07:50

Strani investitori u metalskom sektoru nude Novosađanima nove šanse za posao. Mladi ponovo upisuju metalske smerove, jer posao u struci gotovo uvek nalaze

Металцима врата отворена

Iz pogona kompanije "Delfi", Foto D. Dozet

TEŠKO je poverovati da bi Novi Sad u budućnosti mogao ponovo da ima gigante metalskog kompleksa, poput "Novkabela", "Pobede", "Motinsa" ili "Petra Drapšina", ali je školovanje u metalskoj struci sve popularnije, a i broj zaposlenih u ovoj privrednoj grani, posle godina sunovrata, ponovo raste.

U Srednjoj mašinskoj školi, kako objašnjava direktor Vladimir Gavranić, poslednjih godina je interesovanje za metalske smerove sve veće.

- Imali smo prošle godine u smerovima vezanim za metalska zanimanja 180 mesta na upisu i sva su popunjena, zahvaljujući kampanji naše škole, a i firmi iz sektora - zadovoljno će Gavranić.

- Ova usmerenja nisu više utočište za učenike sa nižim prosekom, već ih pohađaju mladi, koji tačno znaju šta žele u budućnosti.

Srednja mašinska je pokrenula saradnju sa pedesetak metalskih preduzeća, u kojima njihovi učenici pohađaju praksu, a često i dobijaju posao.

SINDIKATI VASIĆ napominje da je izuzetno važno što ima interesovanja kod radnika, ali i menadžmenta u novim fabrikama za formiranje sindikalnih organizacija.
- Radnicima sindikat mnogo znači u zaštiti prava - tvrdi Vasić.
- I poslodavcu je lakše kada ima sagovornike u socijalnom dijalogu, koji argumentovano prestavljaju zaposlene.

- Plate im za naše uslove nisu male, kreću se od 400 do preko 1.200 evra, za rukovaoce računarski kontrolisanim mašinama - isitiče Gavranić.

- Kada se ima u vidu da su i najveće inostrane firme, "Lir" i "Delfi", tražile da im se obezbede školovani stručnjaci, jasno je da metalski kompleks u Novom Sadu ima perspektivu.

Činjenicu da se otvaranjem pogona kompanija "Delfi" i "Lir" naglo poboljšala slika o metalcima, potvrđuje i Novak Vasić, predsednik Gradskog odbora granskog Samostalnog sindikata.

- Otvaranje ovako velikih pogona, u kojima bi posao trebalo da dobije gotovo 5.000 radnika, vraća nadu u budućnost našeg sektora - jasna je poruka Vasića.

- Imali smo pre gotovo dve decenije 20.000 radnika, a proizvodi naših metalaca stizali su u sve krajeve sveta. Naravno da nas raduje otvaranje novih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lala

15.06.2017. 17:05

klinci otkrili sta jos moze na zapadu proci osim it. od njih retko koji ce ostati ovde. hahaha aovaj lupio dogmu o vaskrsenju neceg sto je sistematski unistavano od sredine 90 ih