Dilan "pozajmljivao" iz skraćenih verzija lektire za govor povodom Nobelove nagrade

Fraze koje se pojavljuju u predavanju rok zvezde Boba Dilana povodom dobijanja Nobelove nagrade za književnost mnogo liče na izraze iz sažete verzije "Mobi Dika" sa sajta "Sparknouts", koji koriste đaci za skraćene verzije lektire i nastavnici koji pokušavaju da ih uhvate.
Klica sumnje pojavila se kada je pisac Ben Grinman na svom blogu 6. juna naveo da izgleda kao da je Dilan izmislio citat iz romana "Mobi Dik" u predavanju. U predavanju se Dilan, navodno, pozivao i na Badija Holija, Odiseju i roman Eriha Marije Remarka "Na Zapadu ništa novo".
 
Zatim je spisateljica Andrea Picer rekla da nema tog citata u romanu "Mobi Dik", ali da veoma liči na izraze iz skraćene verzije te knjige na sajtu Sparknouts (Sparknotes). Tako, na primer, jedna Dilanova rečenica glasi "Neki ljudi koji su ranjeni, dovedeni su do Boga, drugi do gorčine", a na tom sajtu se može naći "Neko čija iskušenja su ga dovela do Boga pre nego do gorčine".
 
Picerova je zatim pronašla, a agencija AP potvrdila, još 20 rečenica s frazama i tragovima sa Sparknoutsa koje se nalaze u Dilanovom predavanju. Nisu našli primere iz drugih knjiga o kojima je Dilan govorio.
 
Primeri koje je Picerova pronašla nisu eksplicitni, nema rečenica prenetih od reči do reči, samo identičnih fraza i sličnih formulacija. Kada je agencija AP pitala tri profesora književnosti da li bi prozvali svoje studente za sličan postupak, oni su rekli da bi, ako ne za plagijat onda zbog korišćenja moderne verzije sažetih izdanja knjiga.
 
Dilan je ranije bio optuživan da je uzimao stihove od starijih umetnika za svoje pesme, mada mnogi obožavatelji to odbacuju kao jednostavne pozajmice iz folka i bluza iz kojih je on crpeo inspiraciju.
 
Svoje 26-minutno predavanje, Dilan je snimio u Los Anđelesu i predao ga švedskoj Akademiji koja ga je nazvala izvanrednim i elokventnim u saopštenju 5. juna. Predavanje je obavezno da bi dobitnik Nobelove nagrade mogao da podigne novčani deo nagrade od osam miliona švedskih kruna (922.000 dolara).
 
Dilanu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost u oktobru što je izazvalo kontroverzu budući da je nagrada namenjena vrhunskim književnicima i pesnicima dodeljena rok zvezdi. Trebalo mu je više nedelja da javno prihvati da je dobio nagradu i nije prisustvovao ceremoniji u decembru kada je nagrada uručivana, pa su se mnogi pitali da li će ikad pripremiti to tradicionalno predavanje.
 
Od proze, novina i postera do poezije
 
Advokat za autorska prava i muzičar Stiven Vajnberg rekao je da nije ništa novo da Dilan traži inspiraciju u postojećim radovima da pripremi nešto drugo i da godinama tekstopisci, uklučujući Dilana, pozajmljuju odlomke iz literarnih dela i pretvaraju ih u stihove za svoje pesme. Kao primer Vajnberg je naveo grupu "Led cepelin" koja obilato koristi Tolkinova dela za svoje pesme.
 
Prema mišljenju Vajnberga, iznenađenje je u tome što umesto da pozajmljuje iz klasične literature, Dilan uzima inspiraciju iz sažetih predstavki knjiga, ali je dodao da ni to ne treba da izaziva kritiku jer je Džon Lenon za svoje pesme, na primer, koristio čak odlomke iz novina ili sa cirkuskih postera. 
  • cuvar

    15.06.2017 11:11
    Njemu dodeljena Nobelova....Promasaj veka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.