Oduzimaju im tablice zbog slepih putnika

I. Mitić

15. 06. 2017. u 08:41

Prevoznici radnika leskovačkih preduzeća nezadovoljni postupanjem inspekcije. Šoferi: Muče nas učestale kontrole. Inspektori: Radimo svoj posao

Одузимају им таблице због слепих путника

Šoferi spremni da izađu na ulicu Foto Igor Mitić

OKO 40 prevoznika koji voze radnike leskovačkih fabrika na posao nezadovoljni su postupanjem gradske saobraćajne inspekcije koja ih, kako ističu, isključuje iz saobraćaja zbog sitnica. Oni se, kažu, trude da se prilagode novim propisima u ovoj oblasti, ali da nadležni nisu spremni da ih u tome podrže. Prevoznici još tvrde da česte kontrole idu u prilog pokušaju linijskih prevoznika da im preuzmu posao, pa sumnjaju da postupanje inspektora nije slučajno. U gradskoj inspekciji negiraju ove navode. Ističu da samo rade svoj posao i da su u razgovoru sa prevoznicima pokušali da razjasne sve nedoumice oko primene zakona.

- Od učestalih kontrola inspekcije ne možemo da radimo. Poslednji put su kolegi skinuli tablice samo zbog toga što je neka putnica zaboravila identifikacionu karticu. Bila je na spisku putnika koji stoji kod vozača, ali to nije pomoglo - kaže Miroslav Jovanović.

Prevoznici angažovani na posebnom linijskom prevozu, koji koristi više od 2.000 radnika, tvrde da nisu kršili propise i da ne preuzimaju putnike sa stajališta namenjenih linijskim prevoznicima tako da to nije razlog zbog kojeg ih inspekcija kažnjava.

- Ako nam nađu takvog putnika slažemo se da odmah skinu tablice, ali oni od nas traže ugovore sa pravnim licima odnosno firmama gde rade naši putnici, koje mi ne možemo da obezbedimo, jer ta preduzeća ne pristaju na to - objašnjava Jovanović koji prevozi radnike južnokorejske kompanije "Jura".

Dodaje da su predlagali angažovanje agencija koje bi posredovale između njih i radnika, ali da to nije prihvaćeno.

Novi razgovori zakazani su za sutra, a prevoznici će do gradske uprave doći u protestnoj koloni svojih vozila.

SANKCIJE ZA PROPUSTE

ŠEF gradskih inspekcija Saša Pešić naglašava da se sve nepravilnosti zatečene na terenu moraju sankcionisati. Po novim propisima prva sankcija je skidanje tablica na deset dana, a kod ponovljenog prekršaja ta kazna traje tri puta duže.

- Izašli smo im u susret i zatražili ponovno tumačenje pojedinih odredaba novog zakona i spremni smo da im pomognemo da se tim propisima prilagode - kaže Pešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije