Sudije u kumovskim odnosima, ali nema sukoba interesa

Sudija Apelacionog suda Snježana Leković tražila je da bude izuzeta iz predmeta u kojem učestvuje i njen kum kako bi se izbegla mogućnost donošenja pristrasne odluke, ali je sud odbio njen zahtev, smatrajući da nema osnova.
Sudije u kumovskim odnosima, ali nema sukoba interesa
Foto: Pixabay
Naime, u jednom predmetu koji je pred Apelacionim sudom predsednica veća je Snježana Leković, a u pitanju je žalba na prvostepenu presudu koju je donelo veće u kojem je njen kum, Ivan Bogosavljev.
 
Smatrajući da će biti u nezahvalnom položaju, ona je tražila da bude izuzeta, kao kuma čoveka koji je doneo presudu o kojoj treba da odlučuje. Međutim, zamenica predsednika Apelacionog suda smatra da kumovski odnosi između dvoje sudija ne predstavljaju bilo kakav sukob interesa, uz obrazloženje da "činjenica da je sudija Ivan Bogosavljev kum sudije Snježane Leković ne predstavlja okolnost koja prema uobičajenim kriterijumima izaziva sumnju u nepristrasnost sudije Snježane Leković kod postupanja u predmetu, te ne postoji osnov za izuzeće u skladu sa odredbom člana 37. stav 2. ZKP-a".
 
O ovakvoj odluci Apelacionog suda obaveštene su u maju sve strane u sudskom procesu, nakon čega je i advokat okrivljenog zatražio da Lekovićeva bude izuzeta. On se pozvao na činjenicu da je već bilo postupaka u kojima je ona isključena baš zbog kumovske veze sa Bogosavljevim.
 
"Poznato je da je kako pred Opštinskim sudom, tako i pred Okružnim sudom u Subotici, a takođe i kod Apelacionog suda, sudija Snježana Leković bila izuzimana u postupanju kada su bili u pitanju krivični predmeti u kojima je postupao Ivan Bogosavljev, sa kojim je u kumovskim i prijateljskim odnosima, a koji je predsednik veća u predmetu Višeg suda u Subotici u krivičnom postupku protiv okrivljenog", obrazložio je advokat.
 
Sud se u ovom slučaju pozvao na član 37. stav 2. Zakona o krivičnom postupku, koji propisuje da sudija ili sudija porotnik može biti izuzet od sudijske dužnosti u određenom predmetu ako postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost. 
 
"Reč je o okolnostima koje prema uobičajenim kriterijumima izazivaju sumnju u nepristrasnost, a takve okolnosti u konkretnom slučaju ne postoje samo zbog navedene činjenice prijateljskih odnosa sudija koje postupaju u različitim instancama u predmetima iz nadležnosti sudova u kojima vrše svoje sudijske dužnosti. S toga je ocenjeno da ne postoji osnov za izuzeće sudije, pa je zahtev branioca okrivljenog odbijen", zaključuje Apelacioni sud.
  • Nepotizam

    21.06.2017 13:35
    Puni su sudovi i tužilaštva kumova,dece i roditelja,bračnih drugova,braće i sestara , šurnjaja i bliskih prijatelja.
    Da je ovaj zahtev za izuzeće usvojen, mnogi sudski postupci bi se teško završavali-svuda familija i kumovi izmedju sudija,tužilaca,veštaka i advokata.
    Sudija Ljeković je pošten i stručan sudija koja ima kuma i uvek traži izuzeće sama,da njene presude, stručnost i poštenje, niko ne bi dovodio u pitanje.
    Nije sudija Ljeković problem.Problem su ostale sudije koji ne traže izuzeće,a trebalo bi.
    Jer ako bi se dozvolilo sudiji Ljeković da se opravdano izuzme zbog kumovske varijante ,postavilo bi se pitanje zašto se ostali ne izuzimaju, zbog svojih kumova,dece, šurnjaja i ostale brojne familije.
  • Perica

    15.06.2017 14:12
    ######
    Tamo ne smeš viknuti u holu,disi KUME!
  • drek

    15.06.2017 11:08
    fuj
    Gamad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti