Ćirilica
elementarium
Ćirilica

elementarium

Ćirilica, Foto: elementarium

Aleksić je kazao da se oni koji na kraju godine traže da im se svedočanstva ispišu na ćiriličnom pismu suočavaju sa problemom.

"Od direktora, sekretara i razrednih strarešina dobijaju objašnjenja da nisu tehnički opremljeni i da nemaju formulare. Sve se radi da se ne ispoštuje zakonska i ustavna obaveza ravnopravnosti ćirličnog i latiničnog pisma, kako to predvidja Ustav Crne Gore", saopštio je Aleksić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će u ponedeljak u 12 sati ispred Ministarstva prosvete biti održan protestni skup na kome će biti predstavnici političkih stranaka koji pripadaju Demokratskom frontu (DF) , kulturnih i naučnih ustanova, kao i nevladinih organizacija koje se bave tim pitanjem.

"Mi na taj skup zovemo sve one koji su za slobodu, demokratiju, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i gradjanskih prava da nam se pridruže, jer to je stvar poštovanja ustava i osnovnih ljudskih i gradjanskih prava", poručio je Aleksić.

On je saopštio da su poslanici DF-a uputili zahtev ministru prosvete, Damiru Šehoviću da, shodno ustavnim propisima i zakonskim normama, izda jasno i nedvosmisleno uputstvo ili preporuku direktorima, sekretarima i školskom osoblju da se, kako je rekao Aleksić, omogući poštovanje Ustava i da se onima koji to žele omogući svedočanstvo na ćiriličnom pismu.

Profesorka Gordana Porobić Krcunović ocenila je da su u Crnoj Gori diskriminisani govornici srpskog jezika, odnosno oni koji su se opredelili za ćirilicu kao svoje pismo.

"Ovakvom diskriminacijom se krši Ustav i zakon Crne Gore", smatra ona.

Prema njenim rečima, većina u Crnoj Gori se, prema poslednja dva popisa, opredelila za srpski jezik.

„To je presedan, da je nešto što je većinsko, diskriminisano“, kazala je Porobić Krcunović.

Vladislav Bojović iz DF-a pozvao je Šehovića da se obrati javnosti povodom ove, kako je rekao, brutalne diskrimiancije nad korisnicima ćiriličnog pisma i srpskog jezika.

"Pozivamo Šehovića da javno saopšti da li je on naložio ovaj najnoviji oblik zatiranja ćirilice i manipulacije svedočanstvima ili je takvu vrstu direktive dobio od premijera Duška Marković", poručio je Bojović.

On je ocenio da je "čin zatiranja ćirilice, čin veleizdaje istorijske Crne Gore", prenela je RTCG.