Počela berba graška u Opovu

Poljoprivredno preduzeće Agros iz Opova počelo je berbu graška na 450 hektara i kompletna proizvodnja je ugovorena za Frikom. Prinosi su, zahvaljujući sistemima za navodnjavanje, iznad proseka.

Preduzeće "Agros" iz Opova proizvešće oko tri miliona dvesto hiljada tona graška što je za deset odsto više nego lane. Ovde se ne žale na vremenske prilike i sušu, jer imaju 13 pokretnih sistema za navodnjavanje. Kombajni rade punom parom i ratari će kosidbu graška završiti za nekoliko dana.

"Ovo je jedna prosečna ratarska godina. Imali smo hladnu zimu sa malo atmosferskih padavina, ali to nije uticalo na naše prinose, jer imamo sisteme za navodnjavanje koji smo uključivali kad god je trebalo. Ozbiljna ratarska proizvodnja ne može se zamisliti bez sistema za navodnjavanje, jer bez njih prinosi se mogu umanjiti i do 50 odsto, kaže Radovan Savić, agronom u DOO "Agros".

Kompanija "Frikom"otkupila je od "Agrosa" kompletnu proizvodnju graška za naše tržište, a zahvaljujući dobrom rodu očekuju da će biti i za izvoz. Oni već godinama otkupljuju različito povrće sa domaćih njiva, jer učestvuju zajedno sa ratarima u odabiru semena i kontrolisanoj proizvodnji.

"Zadovoljni smo kvalitetom i prinosima, ali to je sve i normalno, jer mi učestvujemo zajedno sa proizvođačem u svim procesima povrtarske proizvodnje od setve do žetve. Očekujemo nastavk uspešne berbe i svih drugih povrtarskih kultura", istakla je Nada Lojpur, tehnolog za razvoj novih prozvoda u "Frikomu".

Čim završe kosidbu graška zaposleni u "Agrosu" pripremiće zemljište za drugu setvu i već od 20. juna na 400 hektara počeće sejanje boranije i kukuruza šećerca.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво