Četvrti "Bucini dani" u Aleksandrovcu

Ove nedelje se u Aleksandrovcu Župskom održava četvrti pozorišni festival "Bucini Dani". Posvećen instituciji glumca, osmišljen je pre svega sa idejom da sačuva uspomenu na Milosava Bucu Mirkovića i njegovo delo koje je kao pesnik, dramski pisac i kritičar ostavio pozorišnoj i književnoj sceni Srbije.

Omiljena mesta Buce Mirkovića, zavičajni muzej Župe koji danas čuva deo njegove zaostavštine, kafana kod Džambaskog bora i scena Doma kulture, ovih dana stecište su književnika, glumaca i  brojnih posetilaca koji evociraju uspomene na velikog zavičajnog stvaraoca.

"On je mnogo voleo glumce, glumci su voleli njega. Bio je čovek vredan poznavanja. I to je lepo što je ovaj grad, gradić, varošica kako god nazvali Aleksandrovac i ovu Župu, što su na neki način obeležili vrednost jednog čoveka", kaže Irfan Mensur, glumac.

"Očigledno da sada već četvrti put Aleksandrovac živi sve ono što je radio čika Buca
Mirković. Ne samo kroz pozorišne predstave. Tu su mladi pesnici, župska deca koja već kreću čika Bucinim stopama, ali i njegovi vršnjaci, drugari sa kojima je pisao pesme, pronosio salu Župe i sve ostalo", kaže pi ar festivala Marijana Rajić.

Kruna festivala su predstave koje se igraju svake večeri. U konkurenciji za zlatna zrna i nagradu "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje festivala, su članovi ansambala  Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Beogradsko dramskog, Zvezdara Teatra, pozorišta iz Vranja, Knjaževca i Kragujevca. Sale su pune.

"Ovo je publika koja već ima tradiciju pozorišnu i mislim da bi trebalo raditi na tome da se još ovakvih festivala osniva jer ne završava se sve u Beogradu. Ove lepote i ovi ljudi su željni i smeha i kulture,a to što je posvećen glumcima ja sam izuzetno srećna jer malo je festivala koji dodeljuju samo glumačke nagrade", kaže Ljiljana Stjepanović, glumica.

Osim izuzetnog pozorišnog repertoara, Aleksandrovčani su se potrudili da tokom  festivala gostima kroz prateće programe približe Bucinu čaršiju smeštenu u srcu najvećeg vinogorja  Srbije.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво