Ристовски најавио филмски фестивал у Равном Селу

РАВНО СЕЛО: Фестивал дебитантских филмских остварења, које ће се одржати од 24. до 26. јуна у Равном Селу, обећава богат програм који има за циљ да привуче многобројне госте из земље и региона, а све како би ова смотра седме уметности прерасла у традицију.
ravno selo ristovski BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Истовремено, идеја покретача Равно Село филм фестивала је и да се помогне обнова сеоског Дома културе, који је лане изгорео, као и да се генерално ревиталише културни и сваки други живот овог шармантог месташца у општини Врбас.

На почетку филмског фестивала у музичком делу програма гостоваће Оливера Катарина, Гарави сокак, Тања Бањанин, Тамбурашки оркестар, али и  оснивач фестивала, познати глумац Лазар Ристовски, рођен у Равном Селу, који ће на отварању запевати култну „Месечину” из филма „Подземље” Емира Кустурице, и ту у пратњи трубашког оркестра из Врања.

Како је Ристовски рекао на конференцији за новинаре, којом је најављен фестивал, прошле године је намерно одржао премијеру филма “Дневник машиновође” иза изгорелог Дома културе, како би скренуо пажњу на овај проблем и покушао да нађе спонзоре и донаторе који би га реновирали.

Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

“Обишао сам много светских фестивала и могу да кажем да је ноћ уочи те премијере „Дневника машиновође” све подсећало на Кански фестивал. Преко хиљаду људи је дошло на ту летњу импровизовану сцену и све је говорило у прилог томе да је Равном Селу потребна једна слична манифестација”, истакао је Ристовски, напоменувши да су се тада јавили зачеци идеје о организацији овогодишње филмске смотре.

Оливера Катарина отпеваће на отварању фестивала чувену песму „Ђелем, Ђелем” уз пратњу тамбураша из Дероња, села у коме је сниман култни филм „Скупљачи перја” Александра Петровића

По његовим речима, интересовање које влада за Равно Село филм фестивал и код мештана, и код људи из окружења, и генерално у јавност Војводине и Србије, говори у прилог чињеници да је манифестација већ сада пун погодак. Но, на томе се неће стати, већ је за следећу годину у плану да се направи фестивал који ће бити још дужи и масовнији.

“Волим да кажем, а то и стварно мислим, да и у Равном Селу, као и у целој овој општини, постоји велики број талентованих људи којима морамо обезбедити простор и шансу да тај свој таленат искажу“, указао је Лазар Ристовски, нагласивши да ће се, чим Равно Село филм фестивал стане на ноге и када се Дом културе обнови, он повући, истичући да је на њему било да манифестацију иницира.

Директорка фестивала Нада Савић рекла је да Равно Село филм фестивал окупља младу екипу филмских познавалаца, радника и професионалаца. Окосница програма, појаснила је, стога је посвећена младим ауторима дебитантима, јер је у нашој земљи након завршене академије најтеже доћи до првог дугометражног филма.

Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

“Да бисмо ову причу проширили на светски ниво, одлучили смо да дугометражни програм, који броји пет филмова, буде из земаља региона. Ови филмови ће се приказивати у вечерњим часовима, док ће током фестивала постојати и дневне пројекције у основној школи, где ће се приказивати студентски филмови“, најавила је Нада Савић и додала да ће се током фестивала одржавати и „филмске лекције”, односно предавања намењена омладини из Равног Села и околине о филмским занимањима на челу са дебитантом-редитељем Мирјаном Карановић.

Уметнички директор фестивала Петар Ристовски рекао је да је фестивал у сваком смислу дебитантски, јер је то генерално први фестивал те врсте у целој земљи,  а и цела екипа која је окупљена око фестивала је млада.

Ове године сви изабрани филмови, пошто су дебитантски, добиће новчану награду и плакету, а за све додатне информације заинтересовани могу да посете сајт ravnoseloff.com, као и да посете страницу фестивала на Фејсбуку.

К. Бачкалић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести