Saobraćajci u beloj uniformi
Alo!/Ana Paunković
Saobraćajci u beloj uniformi

Alo!/Ana Paunković

Saobraćajci u beloj uniformi, Foto: Ana Paunković

Svi prolaznici, stranci i deca svoje foto-aparate i mobilne telefone usmeravaju ka njima. Ovi mladi, nasmejani momci toliko su im simpatični, a svečano odelo daje im određenu dozu elegancije prilikom regulisanja saobraćaja, pa su mnogi vozači u stanju da se zaustave nasred ulice samo da ih uslikaju.

Iako oni skromno kažu da nisu nikakvi specijalni policajci, već obični saobraćajci koji su dobili tu čast da svoj posao obavljaju u belim svečanim uniformama, priznaju da im i te kako prija pažnja sugrađana, sa kojima rado proćaskaju.

Bela šapka, košulja, pantalone, opasač i cipele u istoj toj boji navode prolaznike da ih mešaju sa mornarima, što njih slatko nasmeje. Dok ih starije osobe porede sa legendarnim policajcem Jovanom Buljom, „baletanom” gradskih raskrsnica koji je sedamdesetih godina u sličnom belom odelu na istom mestu „raščišćavao” Slaviju.

Munjas: Vraćamo se tradiciji

- Korišćenje bele uniforme za regulisanje saobraćaja u letnjem periodu bila je tradicija saobraćajne policije Beograda. Ova uniforma bila je i svojevrsna atrakcija. Zbog toga smo odlučili da se ponovo polako vratimo toj tradiciji. Naši planovi poklopili su se sa obnovom Slavije, a ispostavilo se da je ovo rešenje interesantno i sugrađanima - objašnjava Nedeljko Munjas, zamenik načelnika uprave saobraćajne policije Beograda.

Ekipa „Alo!“ imala je priliku da porazgovara sa ovim mladim momcima, koji su za kratko vreme postali novi simbol Beograda.

Slobodan Krstić, saobraćajni policajac, ne krije da se dosta toga promenilo od kada su plavu uniformu zamenili belom.

- Najviše nam prilaze stariji građani da se slikaju sa nama. Sećaju se dana kada su oni bili mladi i kada je na ovom istom mestu bio policajac u beloj uniformi. Podsećamo ih na njihovu mladost i onaj stari Beograd. Međutim, mi smo i dalje obični policajci, samo smo veća atrakcija nego što smo bili. Prija nam sve ovo, ali je malo i naporno. Veća je odgovornost i obaveza, jer ova uniforma zahteva da budemo doterani, uvek nasmejani, pristupačni i komunikativni u razgovoru sa građanima. Ipak, najviše nam se dopada to što pozitivnije delujemo na ljude, iako nas uglavnom ne vole, jer ih kažnjavamo - kroz smeh priča Krstić.

Saobraćajac

Alo!/Ana Paunković

Saobraćajac Slobodan Krstić , Foto: Ana Paunković

Njegov kolega Milan Janković kaže da mu je najdraže kada im mališani sa roditeljima oduševljeno prilaze u želji da se slikaju sa njima.

- Trudimo se da svima izađemo u susret. Starije generacije prilaze sa pitanjem da li se ponovo vraća to neko njihovo vreme iz sedamdesetih godina. Mnogo mi je drago što više možemo da pričamo sa građanima i da se slikamo, jer to pre nije bilo dozvoljeno, sad je drugačije i opuštenije. Komentari su pozitivni, a naše porodice su oduševljene. Bela uniforma je komotnija u letnjim danima, ali je zahtevnija i baš mora da se vodi računa o njoj - ističe Janković.

Komentari (1)

XXL

16.06.2017 18:37

Narod će pomisliti da su oficiri mornarice.