Reakcije na Vučićev izbor mandatara

Nacionalne vesti - Četvrtak 15.06.2017 - 21:46

BEOGRAD - Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je izjavio je, povodom izbora Ane Brnabić za mandatara, da poštuje predlog predsednika Srbije, ali da očekuje veće učešće SPS-a u vlasti.

Vučić prelomio: Brnabićka premijerka Srbije FOTO: OK Radio Vučić prelomio: Brnabićka premijerka Srbije FOTO: OK Radio

Znate da sam bio premijer i da to nije ostvarenje nekih mojih ličnih ambicija. Uvek sam govorio da nam je cilj veće učešće, značajnije učešće moje partije i partije gospodina Dragana Markovića u vlasti u Srbiji i perspektiva naše dugoročne saradnje sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem", izjavio je Dačić na tradicionalnom 11. Junskom susretu Srpske asocijacije menadžera (SAM).

Kako kaže, veće učešće znači da SPS dobije neko ministarsko mesto više.

"Nije važna moja funkcija, već uticaj cele naše partije i koalicije", kazao je Dačić.

Kako je dodao, SPS i koalicioni partner Jedinstvena Srbija nikada nisu postavljali kao neki svoj cilj ili uslov za podršku Aleksandru Vučiću za predsedničke izbore mesto premijera.

"Znate da sam bio premijer, to nije ostvarenje nekih mojih ličnih ambicija", rekao je Dačić novinarima.

U narednih nekoliko dana će, kako je dodao, biti održana sednica SPS-a.

"Glasaćemo za Vladu Srbije, a očekujemo da nastavi sa politikom koja je do sada vođena. Cilj nam je politička stabilnost I nastavak reformi. Moj cilj je bio da nastavim da se bavim spoljnom politikom", istakao je Dačić.

Mihajlovićeva: Odluka u interesu naše zemlje i građana

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je večeras da je izbor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara Vlade predloži Anu Brnabić u najboljem interesu Srbije i izrazila uverenje da će Brnabić Srbiju voditi putem saradnje sa svetom i daljeg ekonomskog razvoja i reformi.

"Smatram da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić doneta u najboljem interesu naše zemlje i njenih građana, i nakon pažljivog sagledavanja svih okolnosti u kojima se nalazimo", navela je Mihajlović u izjavi za javnost.

Ona je izrazila uverenje da će novi mandatar uz podršku članova Vlade, ali i predsednika Srbije, nastaviti da vodi zemlju putem saradnje sa regionom, Evropom i čitavim svetom, da Srbiju vodi putem daljeg ekonomskog razvoja, ulaganja u infrastrukturu i nastavka započetih reformi u svim oblastima društva.

"Očekujem da će Ana Brnabić dobiti ubedljivu podršku poslanika u parlamentu i da će biti vođa tima koji će Srbiju i dalje da vodi ka EU i da u naše društvo uvodi toliko potrebne evropske standarde. U ostvarivanju tih ciljeva imaće moju punu podršku", poručila je Mihajlović, saopšteno je iz Ministarstva građevine.

Ružić: Predlaganje Brnabić promišljen, državnički potez

Potpredsednik SPS Branko Ružić izjavio je večeras da predlog predsednika Republike Aleksandra Vučića da mandatar za sastav nove Vlade bude dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, predstavlja duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.

"Potez koji pokazuje pre svega viziju, širokogrudost i prepoznavanje želje onih koji su vlasni da nose suverenitet ove zemlje, a to su građani i građanke Srbije", ocenio je Ružić u izjavi za javnost.

Marković: Nije moj premijer

Ana Brnabić nije moj premijer, izjavio je večeras lider JS Dragan Marković Palma.

Tom kratkom izjavom, dostavljenom Tanjugu, Marković je reagovao na odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mandat za sastav vlade poveri dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave.

Marković je i ranije negativno reagovao na mogućnost da pripadnica LGBT populacije bude na čelu vlade, a njegov koalicioni partner, predsednik SPS Ivica Dačić, isticao da je to Markovićev od ranije poznat lični stav.

LDP: Cenićemo Brnabić po njenoj politici,ne ličnosti

Međusobni odnosi Liberalnodemokratske partije i buduće premijerke Ane Brnabić zavisiće od njene politike, a ne od njene ličnosti, poručio je danas predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Jovanović je, u saopštenju za medije, rekao da odnos te stranke prema mandatarki nove vlade zavisi od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje.

Odnos će zavisiti i od sposobnosti Brnabić da "preseče gordijeve čvorove u regionu, od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata devedesetih, od njenog razumevanja značaja našeg članstva u NATO savezu kao jedine garancije da će nam deca živeti u miru i, konačno, od njenog autentičnog nastupa u unutrašnjoj politici i komplikovanim međusobnim odnosima koji se moraju menjati jer uništavaju društvo".

LGBT: Vučić ispisao novu stranicu srpske demokratije

LGBT organizacija "Da se zna" smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imenovanjem Ane Brnabić za mandatara, ispisao novu stranicu u istoriji srpske demokratije.

"Nepunih godinu dana pošto je postala prva javno deklarisana LGBT osoba među ministrima, Brnabić se našla na njenom čelu, čime je Srbija dobila prvog ženskog predsednika vlade i prvog autovanog LGBT premijera, našavši se u rangu sa Islandom, Irskom, Belgijom i Luksemburgom. Zaista zvuči impresivno naći se, barem jednom, u ovakvom društvu", navodi se u saopštenju.

Međutim, upozoravaju da u tome leži i najveća zamka, jer je, iako su primećena poboljšanja u određenim poljima, stanje ljudskih prava u Srbiji pogoršano.

Tvrde da institucije i dalje nisu u većoj meri senzibilisane za rad sa seksualnim manjinama, dok sistemska podrška jedva da postoji, a vinovnici napada na LGBT populaciju mahom prolaze sa blagim kaznama.

Oni strahuju od mogućnosti da novoizabrana premijerka Srbije posluži kao 'alatka" u predstavljanju Srbije kao progresivne države u kojoj svi građani uživaju puna ljudska prava i najstabilnije u njenoj novijoj istoriji, što, smatraju, nije realnost.

Obradović: Brnabić izbor zapada

Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje, povodom odluke da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić, da je očigledno da zapadni centri moći imaju veće poverenje u Anu Brnabić, nego u bilo kog drugog iz SNS-a ili njihovog koalicionog partnera.

Obradović je u saopštenju upitao da li je izbor Brnabić za predsednika vlade Vučićev izbor ili izbor Zapada.

Navodi i da niko ne zna ko je Ana Brnabić, šta su njena politička uverenja, izuzev, dodaje, da ceo život radi za strane kompanije i nevladine organizacije i da je svoje visoko obrazovanje stekla na zapadu.

On smatra da je izbor Brnabić poniženje i za SNS i za sve socijaliste, koji su, prema Obradoviću, imali lažno obećanje vrha SPS da će Ivica Dačić biti novi premijer i da zbog toga treba da podrže Vučićev izbor za predsednika.

Šutanovac: Nebitno ko je mandatar, ništa ne odlučuje

Informacija o imenu mandatara za sastav nove vlade potpuno je nebitna, jer Aleksandar Vučić jedini odlučuje o sudbini naroda, izjavio je danas predsednik DS Dragan Šutanovac povodom odluke da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić.

Kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio, te ocenjuje da to govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija.

Novi premijer će samo preuzeti odgovornost za sva nerealizovana obećanja, naveo je Šutanovac u saopštenju.

SPO:Izbor Brnabić još jedan korak u stvaranju moderne Srbije

Srpski pokret obnove pozdravio je odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić.

Njen izbor je, navode u SPO, jasan pokazatelj da će Srbija nastaviti put evropskih integracija i da je odlučna u sprovođenju reformi.

"Ovakav izbor je još jedan korak u stvaranju moderne Srbije", stoji u saopštenju SPO-a.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: