Najnovije vesti
Vesti Beograd
KO GASI KLIME U AUTOBUSIMA GSP? Građani se žale na nesnosne vrućine i to u OVIM VOZILIMA

KO GASI KLIME U AUTOBUSIMA GSP? Građani se žale na nesnosne vrućine i to u OVIM VOZILIMA

Kao da jako sunce i temperature od 35 i kusur stepeni nisu bile dovoljne, te su Beograđani proteklih dana imali prilike da se na pojedinim linijama gradskog prevoza voze u krcatim autobusima sa ugašenim klimama!

AUTOBUS VRUĆINA foto U Arsic Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija
AUTOBUS VRUĆINA foto U Arsic
Pakao u autobusima gradskog prevoza
Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija
Pakao u autobusima gradskog prevoza

Žalbe sugrađana na ovaj problem nisu retke ni neočekivane. Međutim, ovaj put, putnici su se žalili konkretno i isključivo na autobuse poljskog „Solarisa”. Ništa ne bi bilo čudno da se ne radi o skoro najnovjijim i najmodernijim vozilima pristiglim na ulice 2013. godine.

- Danima putujem na liniji 43 i nijedan „Solaris” nema ispravan klima-uređaj. Nije mi jasno zašto ne poprave te autobuse ili ih isključe iz saobraćaja - požalila nam se jedna sugrađanka.

Beograđani su prethodnih leta propuštali nekoliko vozila kako bi ušli u „Solarise” i rashladili se u njima.

- Nije normalno da na temperaturama od 35 stepeni, u vozilima koja nemaju adekvatne prozore, ne rade klime. Koliko sam čula, uprava im ne dozvoljava da se takva vozila isključuju - dodaje naša sugrađanka.

Međutim, nije samo linija 43 sporna.

Sporni autobusi i sporna linija 43
Foto: Mateja Beljan / RAS Srbija
Sporni autobusi i sporna linija 43

- Neverovatno mi je da u autobusima po ovakvim vrućinama ne rade klime. U njima je kao u šporetima. Pre neki dan umalo da se onesvesti bebica na liniji 23. Dovoljno je da se jedan dan provozate u špicu pa ćete se uveriti kako je prijatno voziti se u vozilu u kojem je 40 i više stepeni - kažu nezadovoljni putnici.

U GSP „Beograd” tvrde da se radi o sporadičnim slučajevima.

Hlađenje sa lepezama
Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija
Hlađenje sa lepezama

- Tehnički pregledi vozila, koji uključuju i čišćenje i proveru rada klima-uređaja, redovno se vrše. Međutim, bez novih vozila situacija ne može biti mnogo bolja - rekao je izvršni direktor za tehničku eksploataciju elektropodsistema Dušan Savković gostujući u „Beogradskoj hronici” na RTS, istakavši da čak 110 privatnih vozila gradskog prevoza, koja imaju fabričku klimu, nažalost stoje u garažama.

MALI: ISPITAĆEMO SVE PRITUŽBE

„Beokom servis“ je za poslednjih mesec dana dobio 12 pritužbi građana na rad klima-uređaja u gradskom prevozu. Gradonačelnik Siniša Mali je nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije poručio da će nadležne službe ispitati pritužbe i učiniti sve da se problem otkloni, dodavši da smatra „da je reč o starim autobusima, jer svi novi imaju klimu”.