');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

UPOZORENJE UN Život u Gazi sve mizerniji

Život u Gazi je sve mizerniji nakon decenije vladavine Hamasa i parališuće izraelske i egipatske blokade, navodi se u jučerašnjem izveštaju Ujedinjenih nacija.

Zgrada UN Foto: Facebook / Facebook
Zgrada UN
Foto: Facebook / Facebook

U izveštaju se veoma kritikuje islamski ekstremistčki Hamas i optužuje za "suštinsko kršenje ljudskih prava".

Koordinator UN za pomoć na palestinskim teritorijama Robert Riper naveo je u tom dokumentu da je "Gaza nastavila na svom putu nazadovanja, u mnogim slučajevima čak i brže nego što se prvobitno predvidjalo".

Pre pet godina UN su upozorile da bi Gaza mogla biti nepodobna za život do 2020. godine.

Hamas je 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa koji ima podršku Zapada.

Od tada traje izraelska i egipatska blokada koja je umnogome ograničila putovanja i trgovinu, a opravdava se potrebom da se spreči naoružavanje Hamasa koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela.

U izveštaju se navodi i da je pristup Gazi još više narušen "vojnim jačanjem Hamasa i drugih ekstremističkih grupa u Gazi koje se nastavilo i pojačalo u poslednjoj deceniji", uključujući stvaranje zaliha raketa sa čak i većim dometom i izgradnjom tunela za otmice i terorističke napade na Izrael.

Hamas nije komentarisao taj izveštaj.

Ta organizacija je od 2007. godine tri puta ratovala protiv Izraela, a poslednji put 2014. Rat je trajao 50 dana i pojedini delovi Gaze su još uništeni od tadašnjih borbi.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon rekao je da izveštaj dokazuje da Hamas nije doneo "stanovnicima Gaze ništa osim bola i razaranja".