Novo suđenje spasava KBC Dragiša Mišović

B. RADIVOJEVIĆ V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

12. 07. 2017. u 09:33

Viši sud u Beogradu ukinuo pravosnažnu presudu protiv bolnice na Dedinju, sudski postupak će biti ponovljen. Zahtev te ustanove usvojen - došla je do novih činjenica koje nije mogla pre da iznese

Ново суђење спасава КБЦ Драгиша Мишовић

KBC "Dragiša Mišović" nastavlja normalno da radi Foto: Z. Jovanović

VIŠI sud u Beogradu ukinuo je pravosnažnu i izvršnu presudu u korist Simonide Tanasijević prema kojoj je KBC "Dr Dragiša Mišović" trebalo da isplati naslednici placa od 12 ari, koji odavno nije u posedu bolnice, 1,1 milion evra. Sudski postupak će biti ponovljen, što praktično znači da, bar do njegovog okončanja, i zavisno od sudske odluke suda, imovina "Mišovića" neće biti popisivana i plenjena.

Nova sudska odluka je i razlog zašto je sudski izvršitelj odložio za danas najavljen popis imovine bolnice.

Odlukom Višeg suda od 5. jula, a po žalbi KBC "Mišović" na odbijajuće rešenje Prvog osnovnog suda za ponavljanje postupka, usvojen je vanredni pravni lek ove bolnice i naloženo kompletno ponavljanje pred prvostepenim sudom. Razlog za usvajanje ovog zahteva su, kako navodi beogradski Viši sud u saopštenju, nove činjenice do kojih je došao "Mišović", a koje bez svoje krivice nije mogao da iznese pre nego što je postupak okončan pravnosnažnom odlukom. Tako je bolnica sada stekla mogućnost da upotrebi nove dokaze na osnovu kojih bi za nju mogla da bude doneta odluka povoljnija nego prethodnog puta.

O kojim novim dokazima je reč, ni sud, ni bilo koja od strana u postupku nisu želeli da obelodane.

Ceo slučaj započeo je, inače, prvostepenom sudskom odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu iz juna 2013, koju je potvrdio Viši sud u Valjevu, u oktobru 2015. Po njima je KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" morao da isplati Simonidi Tanasijević 1,1 milion evra (oko 116 miliona dinara) za neisplaćenu eksproprijaciju placa od 12 ari u Kronštatskoj ulici. Ovaj plac, eksproprisan još 1960. godine, Simonida, inače pedijatar u penziji, nasledila je posle smrti ujaka.

BOLNICA NORMALNO RADI MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će KBC "Dragiša Mišović" nastaviti normalno da radi. - Viši sud je razmatrao žalbu i poništio presudu, to se sada vraća na početak. Oni koji su imali ideju da urade to što su hteli nisu uspeli, a ja molim dušebrižnike da ne uznemiravaju bolnicu već da puste da radi svoj posao - kazao je Lončar.

Pošto je izgubila spor i najavljena je plenidba nameštaja, vozila i bolničkih aparata, bolnica je uložila zahtev za ponavljanje postupka Prvom osnovnom sudu u Beogradu, koji je taj zahtev odbio. Na ovo je uložena žalba, koju je beogradski Viši sud usvojio, dozvolio ponavljanje postupka i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak, drugom veću u rad. To znači da će potpuno novo sudsko veće sada odlučivati o tužbi Tanasijevićeve.

- U ovom trenutku je najvažnije da se odlukom suda ukida prinudna naplata i nadamo se da ćemo u novom postupku dokazati da, ako postoji osnov tužbe, tužena strana nikako ne može biti KBC "Mišović", jer je svojevremeno taj plac uredno plaćen Opštini Savski venac i već godinama nije u vlasništvu bolnice - kaže za "Novosti" profesor dr Radisav Šćepanović, direktor KBC. - Nadamo se da ćemo to i dokazati u novom postupku, pred novim sudijom, sa dokazima i argumentima koje smo mi i ranije iznosili u prethodnom postupku, ali nisu uvažavani.


TRI MILIONA POD ZNAKOM PITANjA

SA računa bolnice pre više od godinu dana skinuta su u korist gospođe Tanasijević tri miliona dinara i od tada je KBC, koji ima oko 1.200 zaposlenih, i gde se godišnje pregleda više od milion pacijenata, u blokadi. Niko od nadležnih nije mogao da nam kaže da li će gospođa Tanasijević sada novac koji je već dobila morati da vrati.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Injac Ranko

12.07.2017. 10:27

Nista ne razumem.Bojim se da nam neko ne dodje popisivati drzavnu imovinu .Mislim na Folksdojcere.Ko je pravio Zakon o povratku imovine?