Kuburović: Promena Ustava je obaveza preuzeta poglavljem 23

Tanjug

12. 07. 2017. u 09:51

Ministarka pravde precizirala je DA JE TIM poglavljem predviđeno da se najviši pravni dokument menja na način koji bi isključio uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava Višeg saveta sudstva

Кубуровић: Промена Устава је обавеза преузета поглављем 23

Foto: Igor Marinković

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Ustav Srbije treba menjati, te podsetila da se naša zemlja na to obavezala otvaranjem poglavlja 23 u procesu priključenja Evropskoj uniji.


Tim poglavljem, precizirala je, predviđeno je da se Ustav menja u oblasti pravosuđa na način koji bi isključio uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava Višeg saveta sudstva i DVT.

"Da ne bi bilo zabune, Komisija za sprovođenje strategije je sačinila analizu postojećih ustavnih odredbi, krenulo se u javnu raspravu, održano je već nekoliko okruglih stolova, pozvani svi zainteresovani da iznese sugestije", navela je Kuburović gostujući na Pink televiziji.

Ona je izrazila nadu da će do kraja meseca na jednom okruglom stolu biti prilika za analiziranje svih tih stavova.

Nakon toga, dodala je, predlog izmena Ustava biće dostavljen Venecijanskoj komisiji bez čijeg pozitivnog mišljenja se ne može dalje u prceduru.

Podsetila je i da je predsednik Aleksandar Vučić do sada više puta najavio da treba da se radi na izmeni celokuponog Ustava, ali je za to potrebno obezbediti širi politički konsenzus.

OČEKUJEMO DA SUD ZA OVK ISPOŠTUJE ONO ZBOG ČEGA POSTOJI

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija ima uveravanja specijalnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika tzv. OVK da će postupci protiv optuženih biti vođen profesionalno, te izrazila uverenje da će sud ispoštovani sve ono zbog čeka je i osnovan.

Podsetila je da se na formiranje suda čekalo više godina, te da je do njegovog formiranja došlo na osnovu izveštaja Dika Martija iz 2011.

Ne može, dodala je, da kaže da su nedavni vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji doveli do odugovlačenja u početku rada ove pravosudne institucije.

Odugovlačenja je, kazala je, bilo i ranije zbog samih procedura koje su nedostajale da bi se krenulo sa postupcima.

" U samom zakonu stoji da ovaj sud treba da radi nepristrasno, nezavisno i profesionalno i procesuira ratne zločine i zločine protiv humanitarnog prava. Nadamo se da će tako i biti", rekla je Kuburović, gostujući na Pink televiziji.

Istakla je da su nade velike ne samo kada je u itanju Srbija, već i od međunarodne zajednice.

Srbija je, kazala je, spremna da dostavlja određene dokaze ukoliko bude takvih zahteva.

"U izveštaju Dika Martija se govori o liderima i komandantima OVK, pa se nadamo da će sud ispoštovati ono zbog čega je i osnovan. Imamo tvrdnje specijalnpog tužioca da će da postupa profesionalno tako da se nadamo da će ovog puta biti drugačija situacija", zaključila je Kuburović.

DOBRA SARADNjA SA ZEMLjAMA REGIONA

Ministarka pravde Nela Kuburović, koja je nedavno boravila u Sarajevu, izjavila je da Srbija i BiH sprovode Protokol o saradnji koji je potisan pre više od 10 godina, a koji se tice unapređenja regionalnih odnosa.

Gostujući na Pink televiziji, Kuburović je rekla da Ministarstvo pravde Srbije pruža pomoć kolegama u BiH u unapređenju Sistema iz ršenja krivičnih sankcija. "Srbija ocenjena kao zemlja koja je unapredila smeštajne kapacitete i uslove osuđenicima i mi pomažemo kolegama u BiH. Sada je potpisan i protokol o uručenju softvera koji treba da se primenjuje u novom federalnom zatvoru BiH.

Taj zatvor bi trebalo da počne sa radom do kraja godine.

Dobra saradnja i pravna pomoć dve države treba da bude osnov za dalje unapređenje saradnje", rekla je Kuborović.

Govoreći o Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoć i zaštiti podataka o ličnosti, Kuburović je rekla da su to samo dva zakona koja se pripremaju u okviru poglavlja 23. Na Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kazala je, dugo se čeka i pretpostavlja da će se na njega još dugo čekati s obzirom na nerazumevanje koje za to pitanje postoji u Advokatskoj komori, ali i na relaciji advokatura i NVO.

Ipak, nada se da će to pitanje biti rešeno u što skorijem periodu. "Dosta toga se još radi, u što skorijem period nas očekuje i zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Nakon izbora direktora nadam se da ćemo imati sve neophodne uslove da radna grupa nastavi sa radom i da ćemo tokom jeseni imati taj zakon u proceduri", rekla je Kuburović.

Ministarka je saopštila i da je nakon drugog konkursa za raspodelu više od 350 miliona dinara, 97 projekata dobilo sredstva, a za petak je planirano svečano uručenje ugovora. Sredstva su, kazala je, dobili resori zdravstva, obrazovanja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

вук

12.07.2017. 10:34

И предшколској деци је јасно, госпој'це Кубуровић... Нема потребе да се упињете и толкујете какве сте ви ''обавезе преузели'' од ЦК у Бриселу.

milica

12.07.2017. 11:24

ustav mora da se promeni neke tačke ustava su dobre neke ne izmedju ostalog u ustavu prvo i osnomno mora da stoji da je kosovo sastavni deo Srbije