ŠKOLA KUVANJA: Francuski krem brule

12. 07. 2017. u 13:15

Naučite da spremate ovaj specijalitet, za koji vam je potrebna krem pavla,a šećer, ekstrakt vanile i žumanca. Posude sa kremom stavite u veliku tepsiju, pa u rernu, na srednjoj podlozi

ШКОЛА КУВАЊА: Француски крем бруле

Za 6 porcija

Potrebno je : 500 ml krem pavlake, 130 g kristal šećera, kašika ekstrakta vanile ili zrna iz pola šipke vanile, 6 žumanca.

1. U šerpi zagrejte krem pavlaku do ključanja na umerenoj temperaturi. Umešajte polovinu šećera i vanilu, pa sklonite šerpu sa ringle. U dubokoj činiji umutite žumanca sa preostalim šećerom. Zagrejte ringlu na 150 stepeni.

2. U umućena žumanca, uz neprestano mućenje postepeno dolijte toplu krem pavlaku, pazeći da ne dođe do koagulacije žumanaca. Potom dobijeni krem, kroz cediljku ulijte u posudu za merenje.

3. Koristeći kašiku uklonite penu koja se formira na površini smeše. Na taj način sprečićete pojavu mehurića tokom pečenja krema, a smesa će ostati potpuno glatka.

4. Pripremljeni krem sipajte u 6 vatrostalnih posuda, pazeći da činije ne budu napunjene do vrha (ostavite 1 cm slobodan). Posude sa kremom stavite u veliku tepsiju, pa u rernu, na srednjoj podlozi.

5. Tepsiju napunite vrućom vodom do polovine visine činija, zatvorite rernu i kuvajte 45-50 minuta, dok krem ne postane nalik gelu. Gotov krem ohladite, pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati.

6. Neposredno pre serviranja pospite sloj kristal šećera i kratko ga grilujte kako bi se stvorila smeđa karamelizovana korica. Pazite da površina ne zagori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije