JDP: Unkovski radi Snove

V. V. S.

12. 07. 2017. u 14:07

Jugoslovensko dramsko pozorište u protekloj sezoni imalo pet premijera. Najviše nagrada za veterana Vlastu Velisavljevića. U novoj sezoni najavljuju premijeru predstave „Ajnšajnovi snovi” Alena Lajtmena

ЈДП: Унковски ради Снове

"Hamlet": Prošlogodišnja premijera JDP

JUGOSLOVENSKO dramsko pozorište u protekloj sezoni izvelo je pet premijera: Šekspirov "Hamlet", "Pod žrvnjem" Dragoslava Nenadića, "Hotel Slobodan promet" Žorža Fejdoa, Molijerovog "Don Žuana" i Pirandelov komad "Tako je (ako vam se tako čini)".

Kao i prethodnih godina, predstave su gostovale na mnogobrojnim festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu - Beču, Ljubljani, Zagrebu, Užicu, Lazarevcu, Pančevu, Požarevcu i Šapcu. Ostvarenja ovog teatra donela su pozorišnoj kući i brojne festivalske nagrade. Između ostalih, na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, Specijalnu nagradu za ulogu Duha Hamletovog oca dobio je Vlasta Velisavljević. Nagrada "Zlatni ćuran" za životno delo, koja se svake godine dodeljuje na Festivalu "Dani komedije" u Jagodini, takođe je pripala Vlasti Velisavljeviću, doživotnom počasnom članu Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na Drugom teatarskom festivalu "Pozorišno proleće" u Šapcu, novinarski žiri doneo je jednoglasnu odluku da se priznanje "Zalog za budućnost" dodeli Jeleni Petrović za ulogu Stane u predstavi "Pod žrvnjem", a na Međunarodnom festivalu u Rijeci stručni žiri nagradu "Dorian Sokolić" za najbolju scenografiju namenio je grupi NUMEN i Ivani Jonke za scenografiju predstave "Hamlet".

Iz teatra na Cvetnom trgu najavljuju i početak naredne sezone - u oktobru se očekuje premijera predstave "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena, u režiji Slobodana Unkovskog.


BRANKINO I MLAĐINO PRIZNANjE

DVA velika glumačka imena JDP, Branka i Mlađa Veselinović, donirali su Fondaciji kuće sredstva iz kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju. Dobitnik nagrade za 2016. je Nebojša Glogovac, za ulogu u predstavi "Hamlet".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije