U Srbiji dve žetve? U Sečnju je moguće!

Sl. PAŠIĆ

12. 07. 2017. u 14:28

Zahvaljujući moćnom zalivnom sistemu koji pokriva 1.200 hektara na poljima kombinata "Sveti Nikola" sejalice „jure” kombajne. Beru grašak i boraniju, i odmah na istoj površini sade novu turu boranije i kukuruz šećerac

У Србији две жетве? У Сечњу је могуће!

Bez navodnjavanja ne bi bili mogući vrhunski prinosi

Na njivama poljoprivredno-ribarskog preduzeća "Sveti Nikola" u srednjobanatskoj pograničnoj opštini Sečanj nesvakidašnja slika - sejalice "jure" kombajne.

Naime, uporedo sa žetvom graška i boranije, zemlja se priprema za postrnu setvu i drugu žetvu, a sve zahvaljujući - navodnjavanju. Na istim parcelama ponovo će se naći boranija i kukuruz šećerac. Iako se temperatura približava 40. podeoku, tropska žega ne smeta kombajnerima i traktoristima "Svetog Nikole", koji su se odlično pripremili za ovaj, kako kažu, posao godine.

- Skidanje graška je specifično. Od momenta žetve do skladištenja može da prođe najviše tri sata, pa ne sme ni da se pomisli na prazan hod. A kada dospe za ubiranje, takozvani tender tvrdoće mora da iznosi 120. Ako "pobegne" na 140, grašak može da se baci - objašnjava Žarko Đuričić, direktor "Svetog Nikole", gde u ovogodišnjoj žetvi koriste dva specijalna engleska kombajna, od kojih svaki košta 450.000 evra.

Sečanjsko preduzeće osvedočeni je proizvođač povrća i godinama najveći snabdevač beogradskog "Frikoma". Ovde su rešili da svoje razvojne programe usmere u podizanje sopstvenih preradnih kapaciteta. U tom smislu, ovog leta uspešno su okončali podizanje pogona za hladnu preradu povrća u selu Sutjeska, a vrednost investicije je skoro 15 miliona evra.

Fabrika koju su nazvali "Friglo" izgrađena je na površini od skoro 10.000 kvadratnih metara. I ne samo što je najveća fabrika hrane u Banatu, već je i prvi industrijski objekat podignut u nerazvijenoj opštini Sečanj za poslednjih pola veka. Kapacitet prerade je 14.000 tona, sa hladnjačom od 7.200 tona. Angažovano je stotinak radnika, a posle kratkotrajnog probnog rada, "Friglo" se sprema da tržištu isporuči prva pakovanja zamrznutog povrća i razne mešavine. Već je ugovoren i plasman u zemlje EU i na tržište Rusije.

- Svečano otvaranje fabrike ostavili smo za drugu priliku, kada će to najmanje smetati njenom proizvodnom učinku - poručuje Đuričić, a sa njiva "Svetog Nikole" u pogone u Sutjesci počela je da pristiže boranija.

* Posle žetve grašak mora da se uskladišti u roku od tri sata


Žetva graška je, inače, obavljena na 650 hektara, a uz prosečan prinos od osam tona, čak 80 odsto je A kvaliteta. Boranija će do sredine jula biti skinuta sa 120 hektara. U avgustu, predstoji žetva kukuruza šećerca sa 110 hektara, dok će se u postrnoj setvi, koja se trenutno odvija, šećerac i boranija po drugi put naći na ukupno 580 hektara. Dve žetve postižu se zahvaljujući moćnom zalivnom sistemu. Pokriva 1.200 hektara, a osim kvalitetne proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura, omogućava veće prinose od 20 od 40 odsto.

POVEZIVANjE SA KOOPERANTIMA

SISTEM "Sveti Nikola" uspešno je objedinio i nastavio proizvodnju zemljoradničkih zadruga iz ovog dela Banata - iz Sutjeske, Sečnja, Banatske Dubice i Krajišnika. Raspolaže sa oko 4.000 hektara oranica, a osim proizvodnje na ribnjaku u Neuzini, uspešno se bavi i stočarstvom. Za uposlenje kapaciteta "Frigla" uspostaviće kooperantsku saradnju s većim brojem povrtara, što će unaprediti agrar i otvoriti nova radna mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Francesco

12.07.2017. 14:39

E ovo je posao, u ovo hoću da ulažem i za ovo hoću da protestujem, a ne za malinare robovlasnike.