KRIZA U KRAGUJEVAČKOM FIJATU: Umesto prekida štrajka – otkazi

M. LUKOVIĆ

12. 07. 2017. u 14:38

Nastavlja se kriza u kragujevačkom "Fijatu", jer je većina zaposlenih odbila predlog o prekidu obustave rada. Prva smena glasala za prekid štrajka, druga se odlučila za nastavak

КРИЗА У КРАГУЈЕВАЧКОМ ФИЈАТУ: Уместо прекида штрајка – откази

Foto: N.Fifić

VEĆINA radnika kragujevačkog "Fijata" odbila je predlog za prevazilaženje krize u ovoj fabrici, prekidu štrajka što je uslov za početak pregovora. Predlog je bio da se štrajk prekine na 24 sata i u petak započne sa pregovorima uz učešće premijerke Ane Brnabić, Alfreda Altavile, predstavnika poslovodstva "Fijata" iz Srbije i štrajkačkog odbora. To je dogovoreno na današnjem prepodnevnom sastanku u Ministarstvu privrede.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković kaže da posle ovakve odluke radnika najverovatnije slede otpuštanja i mogući odlazak "Fijata" iz Srbije.

- Odgovornost je na nama kao i pitanje da li će fabrika da preživi i da li će oko 6.500 ljudi koji rade za "Fijat" moći da preživi, kazao je danas na konferenciji za novinare Zoran Marković.

Precizirao je da je u ponudi za prekid štrajka i otpočinjanje pregovora navedeno da radnici prekinu štrajk u petak i rade u prvoj i drugoj smeni. U međuvremenu bi došlo do pregovora i sa rezultatima bi zaposleni bili upoznati u nedelju.

- Ukoliko im dogovor ne bi bio prihvatljiv mogli bi već u ponedeljak da ponovo započnu štrajk i ta klauzula bi stajala u uredbi Vlade kojom se štite štrajkači - kaže Marković.

Sada je, međutim, pat pozicija. Kako će se dalje odvijati razrešenje krize ne zna se pouzdano. Marković kaže da će tražiti dodatni rok, da se eventualno sprovede interni referendum među radnicima gde bi se na, kako je rekao, demokratski način proverila njihova volja.

SINDIKALCI PODELjENI

IAKO o tome nisu želeli javno da govore, među sindikalcima, odnosno predstavnicima Samostalnog i sindikata UGS "Nezavisnost", koji su radnike i poveli u štrajk, došlo je do razmimoilaženja. U samostalnom sindikatu su za prihvatanje prekida štrajka dok u UGS "Nezavisnost", kako tvrde "samostalci", ne dele njihovo mišljenje. Iz UGS poručuju da treba poštovati volju radnika i da je većina bila protiv obustave štrajka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

realist

13.07.2017. 00:35

Ako ste poceli svi zavrsiti SVI,nemogu celu fabriku oterati,zato jedan za svi svi za jednog.

Djura

13.07.2017. 05:35

Samostalni sindikat,dokle vise licne koristi i bogacenja,pomozite vasim clanovima bezdusnici!Boze,pa ovo je sve vise izgubilo svaki smisao!

obilic

13.07.2017. 09:41

Ima li hrabrosti neko od strucnjaka da se oglasi ovim povodom i jasno kaze kolika je vrednost Fijatovih delova koje donose iz Italije i ugradjuju u ovaj model,a koliki je ekonomski udeo nasih delova koje se prave ovde.Kako sam saznao iz stampe, taj odnos je 70 : 30. Sumnjam u to.Garantujem da je gori po nas.Dodajte na to neplacanje komunalnih taksi i jos mnogih drugih obaveza koje je drzava prihvatila da placa mesto Fiata.Pa kolika je gospodo vajda od toga Izgleda da vajde nema. Ocekujem demanti

ja

14.07.2017. 08:43

Dajte otkaz rukovodstvu i preuzmite rukovođenje fabrikom pre nego što oni stignu da daju otkaz vama. Konfiskujte mašine i repromaterijal na ime neisplaćenih zarada za vreme štrajka, prevoza i tome sl. Počnite sa proizvodnjom modela npr. "zastava 11" koji bi bio identičan Fiatu 500L sa pomerenim retrovizorima za 1 cm (da ne bi bio plagijat). Eto rešenja.