UNIVERZITET CRNE GORE: Inspektori za katedrom

V. KADIĆ

12. 07. 2017. u 14:47

Univerzitet mora da omogući upis brucoša na Visoku medicinsku školu. Rektorka: Vlada odlučuje lokalpatriotski i socio-politički

УНИВЕРЗИТЕТ ЦРНЕ ГОРЕ: Инспектори за катедром

Foto V.K.

INSPEKCIJA Ministarstva prosvete ušetala se na Univerzitet Crne Gore nakon što nisu prihvatili odluku Vlade da raspišu konkurs za upis u Visoku medicinsku školu u Beranama. Kako saznajemo, prelistava se sva dokumentacija UCG, u vezi s ovim slučajem, a cela priča biće poznata kada inspektori završe svoj deo posla. Rektorka Radmila Vojvodić "udarila" je po izvršnoj vlasti koja, kako tvrdi, odlučuje po lokalpatriotskim i kratkoročnim socio-političkim motivima.

- Univerzitet Crne Gore neće dozvoliti da ga zaplaše blokade - poručila je Vojvodićeva.

Potpuno je neizvesno da li će pritisak države uroditi plodom i da li će u međuvremenu ipak biti raspisan konkurs za upis brucoša u beransku školu. Iz Vlade je stiglo upozorenje da je Univerzitet dužan da uradi po njihovoj odluci, poručujući da UCG nije nadležan da tumači i menja odluke Vlade u delu studijskih programa i broja studenata - već da odluku sprovede.

- Žao mi je što ove godine studenti nisu u prilici da upišu reformisani program Medicinskog fakulteta - Visoka medicinska škola - izjavio je dekan Goran Nikolić.

Da studenti sa severa Crne Gore nisu interesovali ni ranije premijere Lukšića, Đukanovića, a sada Markovića i Radmilu Vojvodić, tvrdi Emilo Labudović, potpredsednik Nove srpske demokratije.

- Po jedna Đekna ove ili one vrste u Crnoj Gori ne fali. Ali, ono što je već izvesno jesu dve nedvosmislene poruke građanima Crne Gore. Prva je upućena onima sa severa i glasi da je sve što im je ova vlast obećavala i obećava, a što je trebalo da bude u funkciji razvoja ove regije i o(p)stanka, pre svega mladih u njoj, samo je puka obmana i fatamorgana koja se pojavljuje periodično - od izbora do izbora - kaže Labudović. - Ovu školu pohađaju uglavnom mladi sa severa i ona im je omogućivala da do znanja, diplome i posla dođu iz svoje kuće, bez skupih i memljivih podstanarskih sobica u Podgorici i mrzovoljnih gazdarica koje od svih datuma u mesecu pamte samo prvi. Ona je, takođe, bila i veoma snažna ustava migraciji stanovništva severa prema Podgorici i zaloga za kakvu-takvu budućnost u ovim krajevima. Druga, ništa manje važna, poruka ove zavrzlame upućena je svima nama u Crnoj Gori koji još držimo oči otvorene i gledamo šta (nam) se dešava. A glasi: Crnom Gorom ne vlada Vlada već samo jedan čovek, gde god bio i šta god radio.


NA ISTOM PUTU

POSLE rada inspekcije biće poznato da li će i kada biti upisa u Beranama - izjavila je Mubera Kurpejović iz Direktorata za visoko obrazovanje. - U toku je inspekcijski nadzor, ali važno je napomenuti da su Vlada i UCG na istom putu kada su u pitanju ciljevi u visokom obrazovanju, posebno unapređenje kvaliteta. U ovom trenutku postoji, možda, izvesno neslaganje, ali sve što se sprovodi u skladu je sa Zakonom o visokom obrazovanju.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije