Hladan tuš po slonici Tvigi

M. STANOJKOVIĆ

12. 07. 2017. u 15:44

I životinjama u beogradskom Zoo-vrtu teško padaju vrućine. Na raspolaganju su im porcije ledenih poslastica. Najteže je belom medvedu, ali su se i oni već adaptirali na prostor i našu klimu

Хладан туш по слоници Твиги

Foto Z. Jovanović

TROPSKI talas i vrućine koje danima zadaju glavobolje Beograđanima teško podnose i stanari zoološkog vrta. Ipak, za razliku od uličnih pasa i mačaka, koje jedino mogu da se uzdaju u solidarnost sugrađana, životinjama u "Vrtu dobre nade" 24 sata su na raspolaganju hladni tuševi i sveže voće i povrće.

I tokom jučerašnjeg dana hranioci i čuvari bili su u blizini volijera kako bi ispratili potrebe stanovnika zoo-vrta. Zaleđeno voće, sveža riba, ali i porcije za mesoždere bile su kao na "švedskom stolu". Iako samo vikendom u podne posetioci imaju mogućnost da hrane foke, oni koji su se juče zadesili imali su privilegiju da počaste Berta činijom morske ribe. A on je izlazio na površinu samo da ugrabi komad hrane, a potom se brzo vraćao u bazen.

- On teško podnosi ove temperature, pa je stalno u bazenu - kaže radnik zadužen za brigu o njemu. - Voda se stalno hladi kako bi imala temperaturu koju on može da podnese.

Slonica Tvigi stanuje na suvom, pa je, čim je ugledala čuvara sa crevom, došetala do ograde. Surlom je skupljala vodu, a potom ispuštala mlaz i hladila se. Dva tapira su se sklupčala u bari i dremala, poput porodice nilskog konja, koja je pre dva meseca dobila prinovu. Kavezi belih medveda bili su prazni, jer do prvog sumraka ne izlaze iz pećina.

- Najteže je belom medvedu, ali su se i oni već adaptirali na prostor u kom se nalaze i našu klimu - kaže Slobodan Romanić, zamenik direktora beogradskog zoo-vrta. - Ali stalno su im činije sa hranom pune i često im se doliva sveža voda. Ipak, one same doziraju ishranu, pa iako su im non-stop pune posude, jedu samo kad imaju potrebu.

Papkari su takođe bili uglavnom naslonjeni na posudu s vodom, a kavezi s pticama poluprazni. Hladni tuš je jedino razveselio crnoglavog papagaja, koji je sve vreme zadovoljno mahao krilima. Drugi su, čim su osetili kapljice, pobegli unutra.

- Ptice ne podnose baš najbolje vrućine, najlakše je papagajima, a vrućinu jedva preživljavaju grabljivice, pogotovo sokolovi - objašnjava Miloš Rančić hranilac papagaja. - Nekima je vruće, ali ne vole da se kupaju, dok bi drugi satima mogli da se brčkaju.


CEZAR OTIŠAO NA PALIĆ

RADOVI na uređenju kaveza za medvede uveliko su u toku, pa je mrki medved Cezar privremeno premešten u palićki zoo-vrt. Radovi će trajati nekoliko meseci, nakon čega će se medvedi vratiti u prirodnije, lepše i bezbednije okruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije