Šefu države manja plata

D. M. S.

12. 07. 2017. u 16:03

Aktuelni i bivši predsednik dostavili Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaje o imovini

Шефу државе мања плата

AKTUELNI predsednik Srbije Aleksandar Vučić mesečno će primati oko 1.800 dinara manje od svog prethodnika Tomislava Nikolića. Ovo pokazuju izveštaji o prihodima i imovini koji funkcioneri dostavljaju Agenciji za borbu protiv korupcije po stupanju na dužnost ili po odlasku s položaja.

Prema najnovijim raportima, Vučić će imati platu od 128.177 dinara, dok je Nikolić sve do 31. maja, kad mu je zvanično prestao mandat, dobijao 130.000 dinara. U imovinskim kartama ni prethodnog, ni aktuelnog šefa države nema drugih bitnih promena u odnosu na ranije objavljene podatke.

Vučić i Nikolić su, inače, obavezu o dostavljanju obaveštenja i izveštaja ispunili u zakonskom roku. Jer, propisano je da se izveštaji šalju najkasnije 30 dana od preuzimanja dužnosti ili po prestanku mandata.

Taj rok sada teče za članove Vlade, koji su nedavno položili zakletvu u Narodnoj skupštini. Kako za "Novosti" objašnjavaju u Agenciji za borbu protiv korupcije, ministri koji su nastavili da vode isti resor i u novoj vladi, kao i oni koji su ranije obavljali drugu funkciju, a u međuvremenu nisu imali promene oko imovine, treba da pošalju svojeručno potpisano obaveštenje s datumom kad su napustili prethodni položaj, otkad imaju novo zaduženje, kada su reizabrani...

- Pošto je Vlada izabrana 29. juna, to znači da je poslednji rok podnošenja izveštaja u elektronskoj formi 29. jul, dok je rok za dostavljanje u štampanoj formi još osam dana od dobijanja bar-koda - kažu nam u Agenciji.

Ko god je imao promene u imovini i prihodima dok je obavljao funkciju i pre ulaska u Nemanjinu, dakle, dužan je da dostavi novi izveštaj.


NISU FUNKCIONERI

PO zakonima, predsednik i članovi Nacionalnog saveta za saradnju za Rusijom i Kinom ne smatraju se funkcionerima. Kako navode u Agenciji, to konkretno znači da Tomislav Nikolić, koji je nedavno preuzeo dužnost predsednika Saveta, nema obavezu da pošalje novi izveštaj o imovini. On će, međutim, sve do 31. januara 2018. godine, biti dužan da dostavi vanredni izveštaj ukoliko mu se imetak bitno promeni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

milica

13.07.2017. 09:24

mislim da po prvi put do sad znamo koliko je plata predsednika ranije se stalno nešto krilo

Milan

13.07.2017. 09:58

Savestan predsednik, svaka cast, kad bi svima po malo smanjili plati koji imaju i previse gde bi nam bio kraj.