Zadavio sina, nožem izbo bivšu ženu i ranio troje (FOTO)

E. V. N.

12. 07. 2017. u 16:19

Marko Nikolić (43) uhapšen zbog brutalnog ubistva ispred Centra za socijalni rad u Rakovici. Otišao sa detetom da prošeta pa ga mrtvog bacio majci u naručje

Задавио сина, ножем избо бившу жену и ранио троје (ФОТО)

Ubica , foto P.Milošević

JOŠ jedan monstruozan zločin ispred Centra za socijalni rad - Marko Nikolić (43) u sredu po podne nožem je ubio bivšu suprugu Maju Đ. (38), a svog četvorogodišnjeg sina udavio! Dok su pokušavali da spasu ženu i dete, povređena su i tri službenika Centra. Ubica je uhapšen, a kako smo nezvanično saznali, ranije je osuđivan zbog nasilja u porodici.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, brutalno ubistvo dogodilo se oko 15.15, nakon što je Marko vraćao sina majci u takozvanim kontrolisanim uslovima. Prema rečima jedne od radnica Centra, Marko Nikolić je uzeo dete da prošeta, ubio ga i majci bacio telo u naručje. Krenuo je i nju da napada, a ona je pokušala da pobegne. Izvadio je nož i počeo da je ubada po vratu. Od zadobijenih povreda, ona je na mestu preminula. Jednog radnika iz Centra posekao je po plećki i isekao mu dva prsta, a drugom je odsekao pola obraza.

Prolaznici i zaposleni su čuli galamu, zbog čega su izašli napolje da vide o čemu je reč. Šokirani prizorom, pokušali su da savladaju Marka, ali je on tom prilikom i njima zadao teške telesne povrede.

U trenutku krvavog pira, patrola Komunalne policije prolazila tuda u svojoj redovnoj kontroli. Zaustavili su se na parkingu kod opštine. U tom momentu su videli da od opštine preko parkinga trči neka žena i viče. Prema svedočenju komunalaca, dečaka je držala službenica ispred ulaza u Centar za socijalni rad.

- Nedaleko odatle ugledali smo muškarca kako nožem ubada ženu. U sledećem trenutku prišao je čovek da je odbrani. Onda se napadač okrenuo i sečivo usmerio ka njemu. Mi smo pritrčali, skočili na obojicu, i savladali ovog sa nožem. Vezali smo ga i sačekali policiju - priseća se jezive scene Igor Milosavljević, koji je intervenisao sa kolegom Milošem Nikolićem.

Kako kaže Igor, ubica je pričao nepovezano do dolaska patrole MUP. Na mesto zločina stiglo je i pet ekipa Hitne pomoći. Lekari su najpre pokušali da pomognu mališanu. Iako su ga više od pola sata reanimirali, za njega nije bilo spasa. Nezvanično, dečaku su bile naprsle ključna kost i lobanja.

foto P.Milošević



Prema svedočenju očevidaca, prizor ispred Centra za socijalni rad bio je kao iz horor filma. Žrtve su bile krvave od zadobijenih rana, kao i monstrum. Tela majke i sina policija je prekrila belim čaršavom i tako su ostala do dolaska mrtvozornika. Uviđaj je trajao do kasnih večernjih sati.

Nikolić je, prema rečima naše sagovornice iz Centra za socijalni rad svake srede dolazio po dete i imao sat vremena da ga vidi, da se s njim prošeta i da ga vrati.

- Svaki put kad je dolazio zavodio je red. Svi iz Centra su ga se plašili. Čak im je zabranjivao da puše kada on dolazi, a postrojavao je i spremačice ako sve nije bilo čisto. Pre godinu dana jednoj radnici polio je automobil kiselinom, a kada je ona tražila advokata od Centra, rečeno joj je da je to njena privatna stvar. Šteta je tada bila oko 6.000 evra - kaže radnica i dodaje da Centar uglavnom obezbeđuju penzioneri koji nisu naoružani, a ovoga puta u smeni je bio 22-godišnjak.


Telo ubijene Maje Đ.,foto P.Milošević

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je ubica već osuđivan, između ostalog i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

- Novi zakon o sprečavanju nasilja nije mogao da se primeni na ovom slučaju, jer se radi o brakorazvodnoj parnici koja je trajala nekoliko godina - rekla je ministarka.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u sredu da će država uraditi sve da se zbrine dete iz prvog braka, ne precizirajući o čijem detetu je reč.

Podsetimo, ovaj stravičan zločin dogodio se samo nedelju dana nakon ubistva Olge Lovrić (39) ispred za Centra za socijalni rad u Novom Beogradu. Njen suprug Milan se posle ubistva bacio pod voz.


Nesretno dete, foto P.Milošević

INJEKCIJOM SMIRILI ZLOČINCA

LEKARI Hitne pomoći morali su Nikoliću (na slici) da ubrizgaju injekciju, pre nego što su ga odvezli sa mesta zločina. Njega su morali da drže šestorica muškaraca.

- Bio je obliven krvlju. Urlao je i otimao se kao životinja. Kad pomislim da je on nasrnuo na četvorogodišnje dete, sva se naježim. Ne zaslužuje da živi, a oni da trunu pod zemljom - potreseno nam je ispričala jedna od prolaznica.


foto P.Milošević

SVAKE SREDE INCIDENT

KAKO smo saznali od zaposlenih u lokalnom frizerskom salonu, Marko Nikolić je svake srede viđao sina. Kako kažu, gotovo redovno je bilo nekakvih incidenata. Svađao se i pretio ženi pred dečakom po izlasku iz Centra za socijalni rad.

Ubica,foto P.Milošević



STANOJEVIĆ: PREKINUTI RAD CENTARA

KOORDINATORKA Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević izjavila je, povodom još jednog ubistva u socijalnoj službi, da stanje postaje alarmantno. Ona smatra da bi u svim Centrima za socijalni rad trebalo hitno uvesti obezbeđenje, državno ili privatno, te da bi trebalo obustaviti rad tih centara do daljeg, dok se, kako je rekla, ne vidi zašto se ovakve stvari dešavaju.


STEFANOVIĆ: VIŠE PATROLA OKO CENTARA

BOLjA koordinaciji sudova i centara za socijalni rad, povećan broj policijskih patrola u blizini centara, kao i veći broj pripadnika fizičko-tehničkog obezbeđenja u samim centrima. U najskorije vreme biće povećan i broj zaposlenih u samim centrima za socijalni rad. Ovo su hitne mere koje su u sredu donete na sastanku ministara policije Nebojše Stefanovića, pravde Nele Kuburović i ministra za rad i socijalna pitanja Zorana Đorđevića. Do susreta je došlo posle najnovijeg zločina teškog porodičnog nasilja. Ministar unutrašnjih poslova zatražio je najoštriju kaznu za počinioca i da su ovo mere kako bi se smanjio rizik od ovakvih nesreća. Stefanović je dodao da će biti pooštreni u uslovi za viđanje dece.

- Doneće se određena vrsta propisa da bi se ocenilo da li roditelj može da se nađe u takvom prostoru i na koji način će biti organizovano viđanje deteta - objasnio je on. - Veoma je važno blagovremeno obaveštavanje policije u situacijama gde postoji rizik.

foto Mup

Ministar je rekao i da izuzev najoštrijih kazni ne postoji drugi način da društvo pošalje jasnu poruku nasilnicima i da im pokaže da naša deca i žene moraju biti zaštićeni i ne smeju biti žrtve.

- Najoštrije osuđujemo ovaj monstruozni zločin i tražimo najtežu kaznu - poručio je Stefanović.


VMA: POVREĐENI U RAKOVICI NISU ŽIVOTNO UGROŽENI

Troje povređenih iz Centra za socijalni rad u opštini Rakovica primljeni danas na kliničko lečenje na Vojnomedicinsku akademiju nisu životno ugroženi.

Povređene su obišli zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, navodi se u saopštenju VMA.

Pacijentkinja sa lakšim telesnim povredama nakon lekarskog zbrinjavanja otpuštena je na kućno lečenje, dok je kod drugo dvoje pacijenata sa teškim povredama bilo neophodno hirurško zbrinjavanje.

Pacijenti su dobro i nalaze se van životne opasnosti.

PODRŠKA KOLEGAMA

Stotinak zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad okupili su se ispred mesta zločina u znak podrške kolegama koji su povređeni. Oni traže da se viđanje u kontrolisanim uslovima izmesti iz centra, a da se uvede stalni policijski nadzor nad ustanovama. Predstavnici sindikata će se u četvrtak u 11 sastati sa državnim sekretarom.


VLADA U ČETVRTAK O SAVETU ZA SPREČAVANjE NASILjA U PORODICI


Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će u četvrtak na sednici Vlade Srbije na dnevnom redu biti formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici, a na osnovu Zakona koji je 1. juna stupio na snagu.

Kuburović je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova i rada, a povodom današnjeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici, rekla da i taj sastanak pokazuje da je vlada spremna da se bori sa nasiljem.

Ona je dodala da u ovom slučaju, nažalost, novi Zakon o sprečavanju nasilja nije mogao da bude primenjen, jer je reč o brakorazvodnoj parnici koja traje od ranije.


Nela Kuburović,foto I.Marinković

Ministar Zoran Đorđević poručio je da će se boriti protiv ovakvih stvari i da će se učiniti sve da se tako nešto više nikada ne dogodi.

Đorđević je dao nalog da se odmah sprovede vanredni inspekcijski nadzor u ovom slučaju i najavio već od sutra preduzimanje neposrednih sistemskih koraka unutar ministarstva.

Glavni inspektor za nadzor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nadležan za ovaj sektor je već danas izašao na lice mesta, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Đorđević je naveo da je inspekcija utvrdila da je bilo propusta u skorašnjem slučaju kada je u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu ubijena žena i da će odgovorni snositi posledice.

Donećemo odmah određene mere u okviru ovog ministarstva da ustanove budu dodatno obezbeđene i budu uvedene dodatne procedure, poručio je Đorđević.

"Uradićemo sve da ovakvih slučajeva više ne bude", rekao je Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Eusebio

12.07.2017. 16:23

Još jedna tragedija..Molimo policiju da zaštiti gradjane,javna bezbednost postaje sve lošija...

Rajko

12.07.2017. 17:04

@Eusebio - Nemoze milicija da te zaštiti moraš sam spusti roletne zaključaj vrata i nikom ne otvaraj

Ljubica

12.07.2017. 16:31

Ako je ovo tacno...ja zaista ne znam sta se ovo desava u ljudskim glavama?! I to samo nakon par dana od kako je nasteadala ona nesretna zena koja je na onako brutalan nacin ubijena na ocigled svoja 3 sina... Uzas.

VASKE

12.07.2017. 16:51

Hoće li neko da razmisli da se SMRTNA KAZNA ponovo vrati u kaznenu politiku zemlje, ili će ljudi međusobno da se ubijaju sa nekim blagim kaznama ?

Д. З.

13.07.2017. 00:51

@Dragoljub - Извући ће га адвокати и доктори. Прогласиће га "неурачунљивим"!?

Јабре

12.07.2017. 17:23

Ко убија децу том не треба суд ! Јел имају ти службеници оружје ? Овакве ствари не смеју да се дешавају ! Ако треба поставите полицајце са пумпарицама !

Igo

12.07.2017. 18:48

@Јабре - Jabre, da li je to resenje? Nije, treba malo bolje pogledati sto je uzrok ovih nemilih scena kojih je iz dana u dan sve vise pa onda suditi ili osudji

Ja

13.07.2017. 21:55

@Јабре - Uzrok je upravo cinjenica da takvi nikad nisu dobili tretman kakv zasluzuju, pa su se osilili do bezumlja!

MISLIŠA

12.07.2017. 17:34

Ne opravdavam njegov postupak, ali se verovatno u coveku skupila neka muka. Pitam se sta moze da utice na coveka toliko da bi ubio rodjeno dete, sigurno nesto veliko i tesko. O radu centara za socijalni rad imam lose misljenje, jer se tu zaposljavaju po partiskoj liniji, odnosno oni koji nigde drugo ne mogu. U vecini nestrucni i losi radnici.

Petar

12.07.2017. 17:35

Mediji su indirektno krivi za ovakve stvari. Mnogo krivaca ima.Drustvo ( medijsko, sociolosko..) je poprilicno obolelo. Ovo su strasne stvari koje nam se desavaju

Djape

12.07.2017. 17:41

Ja sam razveden, kod nas je zakon na strani zena posle razvoda. Deca u 95% slucajeva pripadnu majci, u npr. Americi nije tako... najcesce je zajednicko starateljstvo. Ja moram da cutim i trpim majcino uslovljavanje zbog naseg zakona, gde majka ima sva prava. 5% slucajeva gde deca pripadnu ocu je kada je majka alkoholicarka i sl.

Dragan Bgd

13.07.2017. 08:19

@Djape - Potpuno ste u pravu. Ja sam razveden vec 7 godina, decu, dve predivne, prelepe kcerke, ne mogu da vidjam voljom njihove majke, moje bivse supruge. Ali, nikada, nikada ni nije palo na pamet da im ucinim nista lose. Trpim, cutim, jedem se u sebi.

Jaca

12.07.2017. 17:43

Jedan muskarac... Tako pocinje clanak o ovom gnusnom zlocinu.... Ubicu navesti imenom i prezimenom...... Zlikovac udavio rodjeno dete...

Ђорђе

12.07.2017. 17:53

Госпођа Станојевић је очајна што је убијена жена, а што је задављен дечак нема везе. Стоп сексизму! Докле ће се жртве делити према полу?! Штитите и жалите све жртве насиља! Борите се против сваког насиља, не будите селективни!

Mihailo

12.07.2017. 19:00

@Ђорђе - U uredjenoj drzavi bila bi privedena zbog pozivanja na ubistvo dece.Selektirati zrtve je isto kao i opravdavati njihovu zrtvu.

баунти

12.07.2017. 17:56

Ма каква смртна казна људи? Треба га затворити у самицу до краја живота, а на зидовима окачити слике жене и дјетета... Жао ми је њих, поготово дјетета... Шта је оно криво? А њега нека до краја мизерног живота прогањају слике оних којима је пресудио.

cica

12.07.2017. 18:16

Da li je neko voljan da mi preporuči literaturu iz koje,makar približno, mogu saznati zašto ubice ne podignu ruku na sebe pre nego što postanu ubice?!Hvala.

neko

12.07.2017. 18:53

@cica - Za takva glupa pitanja ne postoji literatura.Ako se meni neko zameri ne jurim sam sebe po sobi vec lopova,siledziju ili provokatora kod god bio.

sdm

13.07.2017. 13:50

@cica - Većina samoubica ubija sebe da ne bi ubili druge, a najčešće već da bi ih kaznili, kao 'videćete vi kad mene više ne bude', kao da će i on sam to isto gledati, ne shvatajući neopozivost svog čina.Ima dosta literaure na tu temu, proguglajte.

vaki mail

12.07.2017. 18:38

bio sam granicarJNA sada rezervni sastav policije imam sluzbeni pistolj kod sebe kada bi naisao na ovakvu situaciju da neko pokusava da ubije dete zenu po zakonu srbije ne bih smeo da intervenisem u njihovu zastitu kao pravnik po struci stojim na ovom stanovistu da mi kao drustvo ne stitimo neduzne vec stitimo nasilnike i huligane

Nego šta bi ti

13.07.2017. 07:04

@vaki mail - da ideš naoružan i pucaš na koga ti se prohte... e, blago nama s vama.

драгана

12.07.2017. 18:39

Sve mogu da razumem,ali da jedan čovek , bilo muškarac ili žena (i žene su okrutne detoubice),ubije dete! - to je za smrtnu kaznu.Dete!!! 4 godine,koje te voli i kome si otac,koje te gleda i hrli ti u zagrljaj ,kome si juče kupio sladoled.Ne mogu da verujem.

Ovo se desava u Srbiji, i to redovno, skoro svake sedmice...nema veze s evropsim vrednostima.

13.07.2017. 00:28

@SaleA - Koliko si jadan...ovo su izgleda nase, srpske vrednosti, u Evropi ovakvi monstrumi leze u zatvoru, imaju zabranu prilaska, ili zabranu vidjanja i deteta i majke, i u Evropi se ne desava da ubijaju majke i decu u Centrima za socijalni rad. Kriminalci, siledjije, nasilnici i monstrumi poput ovog idiota ne dobijaju toliko pomilovanja od sudstva i socijalnih sluzbi, niti im se dozvoljava da pridju i oduzimaju im decu, a oni koji prete i tuku zenu mogu to da urade samo jednom i nikada vise.

Snežana

12.07.2017. 20:23

I da li bi sada mi, poreski obveznici, trebalo da hranimo ovog dvostrukog ubicu?! Da brinemo o tome da mu zatvorski smeštaj bude adekvatan?! Da dobije pravo na lečenje?! Šta je pravo, a šta pravda???

ver

12.07.2017. 22:17

@Snežana - Pravda je izraz za nepostojeci termin koji izgovaraju ljudi u trenucima slabosti.

manemoj

12.07.2017. 23:54

@Snežana - @vera "izraz za nepostojeci termin" je oksimoron, sa ili bez kiseonika.

Nikola

12.07.2017. 23:11

moze covek da se zali kome hoce Kad su odgovorna lica sluzbenici drzave i njima je vaznije da nista ne rade i primaju plate jer ovde je svaka rec"boli me ....."umesto da pomognu

Neko

13.07.2017. 00:08

Prestanite galamiti sa tim "smrtna kazna". Shvatite vec jednom da su sve zemlje u Evropi ukinule smrtnu kaznu. Osim Rusije i Belorusije...

драгана

13.07.2017. 12:19

@Neko - Европске "вредности" живота и воде овоме.

Bilivili

13.07.2017. 00:15

Ovoga treba golog na sred Skadarlije objesit za muda.Kako sebe ne ubi no dijete i zenu.Pih

N.N.

13.07.2017. 00:26

U Srbiji je problem nenadleznosti, tj niko nije nadlezan, preplicu se ingerencije i nikom nista. Pretnje ubistvom se ne shvataju ozbiljno, nadlezne sluzbe nemaju nikakvu saradnju, svako prebacuje odgovornost na drugu sluzbu, instituciju...Ovo ne vodi nikuda, kao da niko ne shvata da svaka jedinka, kancelarija, sluzba, institucija doprinosi ovakvom stanju i svako moze na ovaj, ili onaj nacin da postane zrtva zasticenih monstruma. Ko i zasto stiti monstrume, povratnike, siledzije??

Sreder

13.07.2017. 00:34

@,Tesla USA. Monstrum nije nikakav "srpski junak",on samo na zalost nosi srpsko ime i prezime, ali poreklom nije, sto je vec potpuno izvesno, Srbin.

V.S.

13.07.2017. 05:02

Zene,birajte za muzeve pouzdane partnere a ne "opasne momke ".Nije kriterijum za udaju " ima lepe oci ,lepa kola,brdo para",nego decko iz dobre kuce,stalan posao,kulturan,skroman i fin.Neko ko ima jednom kriminalni dosije imace ga zauvek.Znam mnogo divnih momaka koji su ostali sami jer im devojke nisu dale"sansu"jer nisu bili ista liga kao ovi opasni i mocni...