Vaučeri nestaju do kraja leta

A. Mikata

12. 07. 2017. u 18:06

Zahvaljujući dodatnim bonovima penzioneri neće ostati bez regresiranog odmora. Najtraženiji su hotel "Radan" u Prolom banji, vila "Mina" na Zlatiboru, "Podrinje" u Banji Koviljači i Lukovska banja

Ваучери нестају до краја лета

GRAĐANI su već počeli da preuzimaju i dodatnih 20.000 vaučera koje je odobrila Vlada Srbije. Do sada je iskorišćeno 64.147 vaučera, što znači da će do kraja leta biti "potrošeno" svih 80.000 bonova za regresiran odmor.

Ove godine će 80.000 naših građana otići na regresiran odmor u Srbiji, a među njima najviše je penzionera. Pošto je do kraja juna već bilo podeljeno skoro svih 60.000 vaučera, koji su prvobitno bili namenjeni za odmor u Srbiji, Vlada je odobrila dodatnih 20.000 vaučera da mnogi ne bi bili uskraćeni za regresiran odmor. Međutim, i dodatnih 20.000 vaučera se već polako "troši".

- Najrevnosniji su od početka bili penzioneri - kaže Renata Pindžo, pomoćnik ministra za turizam u Vladi Srbije. - Na početku su bili većina, a i sada su u špicu sezone najstariji građani preuzeli 56 odsto vaučera. Mudro je što su požurili, jer će preostalih 20.000, ukoliko građani nastave da se prijavljuju ovim tempom, verovatno biti podeljeno do kraja leta. Savetujem svima da požure, jer neće više biti produžetaka i odobravanja dodatnih vaučera.

Da podsetimo, pravo na regresiran odmor u vrednosti od 5.000 dinara imaju penzioneri, nezaposleni i zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara. Akcija podele vaučera jedna je od najuspešnijih u oblasti turizma. Naime, prošle godine je bilo podeljeno 46.000 vaučera, takođe, pre roka. Prve, 2015. godine, bilo je podeljeno samo 14.087 vaučera, a građani su bili malo skeptični.

- Penzioneri su od samog početka verovali u ovu akciju i izvukli su maksimum iz vladinog programa regresiranog odmora - ističe Pindžo. - Koliko je akcija uspešna još bolje pokazuje primer prijavljenih ugostitelja. Prve godine su mnogi bili nepoverljivi, pa ih se prijavilo samo 244, a već naredne godine se uključilo 634 ugostitelja. Ove godine domaći turisti biraju među 830 smeštajnih objekata u kojima mogu da borave.

Brojke, takođe, pokazuju da je akcija sa vaučerima izuzetno uspešna, jer broj domaćih turista već tri godine raste. Do 2015. godine Srbija je brojala samo povećanje stranih gostiju, a broj domaćih turista se neprestano smanjivao.

- Jedan od razloga je bila i kupovna moć, pa su vaučeri u tom smislu pravi pogodak, jer poklon od 5.000 dinara mnogima znači - naglašava Pindžo. - U poslednje tri godine beležimo porast domaćih gostiju od po 13 odsto godišnje. Nije porastao samo broj dolazaka, već i noćenja. Kada stranci putuju u neku zemlju oni žele da vide i lokalno stanovništvo, pa ukoliko mi ne putujemo po Srbiji zašto bi neko drugi dolazio? Vaučeri i promocija Turističke organizacije Srbije na domaćem tržištu mnogo su učinili i da naši građani doznaju šta sve ima u našoj zemlji.

Ulaganje u infrastrukturu je dodatno pomoglo da se mnogi odluče da odmor provedu u svojoj zemlji. Brojne manifestacije i bolja ponuda u banjama privukla je mlade da zajedno sa starijima provedu deo odmora u Srbiji.

- Po 13 odsto gostiju u Prolom banji sada su deca koja dolaze sa bakama i dekama, ali i sve češće sa roditeljima - kaže Zlatko Veljović, direktor hotela "Radan". - Starosna struktura naših gostiju se podmlađuje, pa je sada i penzionerima zanimljivije da borave kod nas. Voda u otvorenom bazenu greje se do 29 stepeni, a pošto u svakom trenutku imamo po pedesetoro dece angažovali smo i profesionalnu vaspitačicu da ih čuva i zabavlja. Prezadovoljni smo vaučerima, a najbolji dokaz je činjenica da do novembra imamo tek poneko slobodno mesto!


DRUGI ODMOR

ODMOR u Srbiji mnogi smatraju "drugim odmorom", jer mladi ne mogu da zamisle leto bez kupanja u moru.

- Zbog toga obično kažemo da u Srbiji treba provesti deo odmora i "napuniti baterije" - kaže Renata Pindžo. - Stariji, međutim, najviše uživaju u čistom vazduhu, šetnji i zanimljivim izletima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije