Brana odgajila paradajz težak kilogram

O. NIKIČEVIĆ

12. 07. 2017. u 18:30

U Srpcu 69-godišnja francuska penzionerka gaji voće i povrće

Брана одгајила парадајз тежак килограм

MAŠALA Jedan Branin paradajz dovoljan za ručak Foto: O. N.

SRBAC - Komšije i prijatelji koji obilaze 69-godišnju Branu Ivanović ne mogu da se načude kad im pokaže ogromne plodove paradajza, težine po kilogram i po, koje sama uzgaja u svojoj bašti. Ova vredna žena ima solidnu penziju, zarađenu u Francuskoj, i mogla bi da mirno gleda TV serije i obilazi komšiluk, ali je, kaže, život naučio da je lenčarenje najveća bolest. Njena bašta liči na oglednu parcelu neke Poljoprivredne škole, u šta se mogu uveriti i prolaznici koji prolaze regionalnim putem Srbac-Prnjavor.

- Nakon smrti muža Miladina pre dve godine ostala sam sama u porodičnoj kući i slobodno vreme provodim radno, uživajući kako moje biljke napreduju. Za setvu se snabdevam najčešće sadnim materijalom koji kupim u proverenim poljoprivrednim apotekama ili ga donesem iz Francuske i primetila sam da mu ovde odgovara klima. Imam osam vrsta tikvica, pet vrsta mahuna, više vrsta krastavaca, patlidžana i paradajza. I sama sam iznenađena ovolikim plodovima paradajza američke sorte i čudim se kako ga peteljka može održati - kaže Brana i dodaje da biljke ne prihranjuje veštačkim đubrivom, već samo stajnjakom, a od modernih sistema koristi "kap po kap" za navodnjavanje.

Na njenom posedu rodile su šljive, breskve, kajsije, maline, crvene ribizle, čak su se i leske povile pod rodom. Plodove svog rada najčešće podeli deci, Milanu i Snježani i prijateljima, a deo ostavlja za zimu, bez upotrebe bilo kakvog konzervansa.

- Mi smo česti gosti kod Brane i neverovatno je kako joj sve ide od ruke. Ona je teško podnela događaj iz maja ove godine kad su joj seoski psi zaklali četiri jareta, ali je sada kompenzaciju našla u proizvodnji voća i povrća - kažu Zdravka i Radenko Lepir iz Srpca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Србислав

12.07.2017. 19:07

Имам две сорте које олако прелазе 1 кг: Воловско срце и Красниј крупниј.