Stefanović: Komisija za viđanje deteta, brojnije obezbeđenje; Mihajlović: MUP da osigura bezbednost u socijalnim centrima

Tanjug

12. 07. 2017. u 18:42

Ministar Nebojša Stefanović izjavio je povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, da će tražiti najoštriju kaznu za počinioca i da će država odmah preduzeti određene mere kako bi smanjila rizik od ovakvih nesreća

Стефановић: Комисија за виђање детета, бројније обезбеђење; Михајловић: МУП да осигура безбедност у социјалним центрима

Foto Tanjug, MUP

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zatražio je danas, povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, da će tražiti najoštriju kaznu za počinioca i da će država odmah preduzeti određene mere kako bi smanjila rizik od ovakvih nesreća.

Stefanović je potvrdio da je M.N. (43) danas ubio svoju bivšu suprugu M.Đ. (38) na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, dok se još utvrđuju sve činjenice i okolnosti u vezi sa smrću deteta starog četiti i po godine.

Kako je objasnio, zločin se dogodio tokom sprovođenja odluke suda o preuzimanju deteta, odnosno kada je otac vraćao dete u Centar za socijalni rad.

Takođe, napadač je savladan, priveden i tužilac je uključen u slučaj.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da će se u najskorije vreme u okolini centara za socijalni rad povećati broj policijskih patrola, da će fizičko obezbeđenje u centrima biti povećano, kao i broj zaposlenih u tim ustanovama.

Stefanović je dodao da će biti pooštreni u uslovi za viđanje dece.

"Doneće se određena vrsta propisa da bi se ocenilo da li roditelj može da se nađe u takvom prostoru i na koji način će biti organizovano viđanje deteta", objasnio je on.

Takođe će se raditi odmah na boljoj koordinaciji sudova i centara za socijalni rad, a veoma je važno blagovremeno obaveštavanje policije u situacijama gde postoji rizik.

Stefanović je kazao da je dobro obaveštavanje od presudnog značaja u svakoj situaciji gde postoji sumnja na rizično ponašanje.

Ministar je rekao i da izuzev najoštrijih kazni ne postoji drugi način da društvo pošalje jasnu poruku nasilnicima i da im pokaže da naša deca i žene moraju biti zaštićena i ne smeju biti žrtve.

"Najoštrije osuđujemo ovaj monstruozni zločin i tražimo najtežu kaznu", poručio je Stefanović.

On je dodao da je zbog toga i donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje od 1. juna, kao i da će svi državni organi i celo društvo smoći snage da pokažu da će pobediti u borbi protiv nasilja u porodici.

Upitan da li je ubica imao policijski dosije, ministar je rekao da je osuđivan zbog nelegalnog držanja oružja još 2010. godine, kao i zbog jednog razbojništva.

Takođe, dodao je da su supružnici bili u brakorazvodnoj parnici u kojoj je bilo dosta međusobnih opstužbi za sprečavanje viđanja deteta.

Upitan da li bi bilo bolje da je više policajaca u samim centrima, Stefanović je rekao da nema toliko policajaca da mogu da pokriju sve tačke na kojima bi oglo doći do nasilja i poručio da će zatražiti da se u Beogradu poveća broj policajaca od naredne godine.

"To će, uz dobru primenu zakona, pomoći da u značajnoj meri suzbijemo ovakve događaje", rekao je Stefanović.




foto Mup

STEFANOVIĆ: OD 1. JUNA DONETA 1.721 HITNA MERA PO NOVOM ZAKONU

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je od 1. juna i početka sprovođenja novog Zakona o spečavanju nasilja u porodici, doneta 1.721 hitnu meru.

Od toga, doneto je 608 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 1.113 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i da joj prilazi.

"Primenjen je veliki broh aktivnosti jer smo uočili da to može da pomogne. Ovo danas nas je duboko potreslo i moramo da radimo na tome da se ovakvi slučajevi smanje još više", rekao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa ministrima pravde i rada, a povodom današnjeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici.

On je ponovio da je dao nalog direktoru policije, koji će u najkraćem roku napraviti plan aktivnosti, kako bi se u saradnji sa kolegama iz Centra za socijalni rad i Ministarstva pravde krenulo u realizaciju dogovorenih mera.


MIHAJLOVIĆ: MUP DA OSIGURA BEZBEDNOST U SOCIJALNIM CENTRIMA

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović apelovala je povodom najnovijeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici na MUP Srbije da hitno obezbdi bezbednost u svim Centrima za socijalni rad, kako roditelja koji dolaze tako i zaposlenih.

Ona je istakla da je nedopustivo da bilo ko može da ušeta u neku instituciju za socijalnu pomoć i ugrozi živote drugih ljudi.

"Nakon ubistva žene u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu i sada posle ovog stravičnog zločina u Rakovici neophodno je urgentno povećati bezbednost centara za socijalni rad. Takođe, potrebno je i da Centri za socijalni rad detaljnije procenjuju svaki pojediinačni slučaj nasilja u porodoci. Ovakav zločin više nikada ne sme da se ponovi“, istakla je Mihajlović u saopštenju.

Ona je ponovo apelovala da prestanu ubistva žena u porodičnom nasilju.

"Nasilje nad ženama je problem čitavog društva, bez koordinacije svih institucija, ali i angažovanja nevladinog sektora, medija i svih građanki i građana Srbije, ne možemo se izboriti sa ovom pošašću“, navela je ona.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miki Ivanović

12.07.2017. 21:13

Bože kako lupate i donosite nebulozne zaključke.Nečiju psihu,ili loš rad i loš pristup socijalnog radnika, vi ćete da sprečite jačim obezbeđenjem u tim ustanovama?Glupost! On će sačekati na ulici,u autobusu,kući,ma bilo gde! Psiholozi, psihijatri i socijalni radnici treba da rade svoj posao kako treba,Svako ko je imao iskustva sa radnicima u centru, zna kako se oni vrlo neradno i neprijatno ponašaju,znaju koliko površno pristapaju tematici i rešavanju problema.Haos je u centrima!