Postignut dogovor sa malinarima 1Foto: Frigo Paun

Proizvođači malina dogovorili su sa vlasnicima hladnjača koji otkupljuju to voće da se sadašnja akontna cena sa 120-140 dinara po kilogramu podigne za 10 do 20 dinara, izjavio je predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović.

Nakon sastanka u Vladi Srbije, Radović je agenciji Beta rekao da to nije zadovoljavajuća cena ali da je važno da se „razbije dogovor otkupljivača (hladnjačara) o jedinstvenoj monopolskoj ceni“.

„Rod maline je ove godine manji za 50 odsto i nama je važno da se razbije dogovor vlasnika hladnjača. A posle toga neka ponuda i tražnja odrede cenu“, rekao je Radović.

On je dodao da je značajno i to što su proizvođači u Bosni i Hercegovini obećali da neće prodavati jeftino malinu srpskim otkupljivačima koji su je kupovali po nižim cenama i ucenjivali proizvođače u Srbiji.

Radović je rekao da je na sastanku delegacije proizvođača i hladnjačara, koji su išli u Poljsku da provere cenu maline, saopšteno da se to voće u toj zemlji prodaje po 1-1,2 evra po kilogramu.
On je, međutim, istakao da je poljska malina lošijeg kvaliteta od srpskog „vilameta“ i da zbog toga cene nisu za poređenje.

Dodao je da je proizvođačima malina u Srbiji jedina isplativa cena 1,83 evra odnosno 220 dinara po kilogramu, zbog čega očekuju da će smanjena ponuda „pogurati“ sadašnje cene od 120-140 dinara do tog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari