Srpski derbi je trka života

G. Novaković

15. 07. 2017. u 20:08

Drugi takmičarski dan 95. konjičke sezone zakazan za nedelju; Pripremljen je nagradni fond 1,75 miliona dinara

Српски дерби је трка живота

Foto: N. Skenderija

TRKA života svakog galopera - Srpski derbi - održaće se 95. put u nedelju od 18.30 na Carevoj ćupriji. Takmičarski dan počeće zapravo tri sata ranije, kada će na "Hipodromu Beograd" konji trčati u četiri galopska i četiri kasačka nadmetanja. U pauzama su organizatori za posetioce pripremili mnogobrojne nagradne igre, a najsrećniji među njima dobiće putovanje u Prag za dvoje.

Veliki spektakl obećavaju organizatori JP "Hipodrom Beograd" i Udruženje ljubitelja beogradskog hipodroma. Kako nam je rekao Aleksandar Radovanović, na najvećem prestoničkom sportskom objektu čuće se topot 82 konja iz cele Srbije, uključujući i goste.

- Pobednici poslednjeg starta u Milanu i u Budimpešti takmičiće se kod nas. Reč je o konjima iz Italije i Austrije, a kada je reč o džokejima, trojica su Italijani i po jedan Bugarin i Rus - otkriva nam Radovanović.

Ukupan nagradni fond ove sezone je 1,75 miliona dinara, od čega će čak 800.000 dinara otići pobedniku Srpskog galopskog derbija. U okviru kasačkih trka, jedna od njih biće memorijalnog karaktera - u čast Aleksandra Mladenovića.

- On je vlasnik konja svuda u svetu - priča nam Radovanović. - Bio je poslovni čovek koji je mnogo putovao, a kako je bio zaljubljenik u konjički sport, takmičio se sa svojim mezimcima. I njegov sin Saša danas je uspešan džokej i trka se u Poljskoj i Nemačkoj.

Posetioci će imati priliku da uživaju u nadmetanju starijih i mladih galopera. Učestvovaće pobednici Pehara predsednika republike od pre dve godine, pobednik Derbija od pre tri i prošlogodišnji vicešampion iste trke.

Posle mnogobrojnih problema i neizvesnosti oko organizovanja ovogodišnje sezone, kao i glasina da će se Hipodrom izmestiti sa Careve ćuprije, Udruženje ljubitelja beogradskog hipodroma preuzelo je na sebe da pronađe sponzore. Zahvaljujući njima, prošlog meseca održan je prvi takmičarski dan, a pobednik "Bombardera i Lagune" bio je Soko Trlić sa Uba. Tako je stavljeno do znanja da konjički sport u Beogradu i dalje živi.

- Od kada je pre nekoliko meseci počela uzbuna da se tradicija održavanja trka prekida, mnogo se ljudi zainteresovalo. Posećenost prošlog meseca bila je na nivou devedesetih godina, kada smo po trkačkom danu beležili nekoliko hiljada ljudi. Nismo očekivali toliku zainteresovanost - priznaje Aleksandar Radovanović iz Udruženja.

Ulaz će u nedelju biti besplatan.


JOŠ DVA TAKMIČARSKA DANA

U NAREDNIH nekoliko dana očekuje se potpisivanje ugovora kojim će biti ozvaničena još dva nadmetanja. Oni će se održati u septembru i oktobru. Iz Udruženja ljubitelja beogradskog hipodroma već pozitivno gledaju u narednu godinu, kada će organizovati novu trkačku sezonu. Nastoje da ukupno bude od šest do osam takmičarskih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije