„Lifka“ u rukama Slavka Štimca

J. L.

15. 07. 2017. u 21:20

Na Paliću otvoren 24. Festival evropskog filma. Mađarska rediteljka Ildiko Enjedi peške prešla granicu da bi stigla na otvaranje

„Лифка“ у рукама Славка Штимца

Mira Banjac i Slavko Štimac
Foto: J. L.

- Mislio sam da neću biti uzbuđen, ali se osećam kao da imam malu tremu jer mi je velika čast da dobijen nagradu koja nosi ime jednog od pionira svetske kinematografije, a Subotičani su imali čast da bude njihov sugrađanin. A kinematografija je moj život, ja sam odrastao sa njom a i ljudi koji su odlučili da mi je daju su profesionalno vezani za ovaj posao, što mi čini dodatnu čast – poručio je u subotu uveče Slavko Štimac, laureat priznanja „Aleksandar Lifka“ na prepunoj Letnjoj pozorinici na Paliću i proglasio otvorenim 24. Festival evropskog filma.

Nagradu za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu uručila je Mira Banjac, predsednica Saveta FEF, i sa put emocija podsetila na Štimcev filmski put.

-Godine su mi omogućile da budem svedok tvog puta i moje zadovoljstvo je ogromno. Tvoj put je umetnički otvoren pa putuj njime – dodala je Mira Banjac, koja je sa Štimcem igrala u mnogo filmova, a na velikom platnu najčešće mu je bila majka.
Pored Štimca, laureat „Lifke“ je engleski reditelj Kristof Hempton, kome će priznanje biti dodeljeno u petak, na svečanom zatvaranju festivala.

Zavesu jedne od najznačajnijih filmskih smotri u regionu u subotu uveče je podigao film „Na duši i telu“, mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, dobitnik Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu.

-Drago mi je da sam ovde, da imam čast da se poklonim pred palićkom publikom. Nadam se da ćemo svi zajedno uživati u dobrim evropskim filmovima – pozdravila je publiku na prepunoj Letnjoj pozornici rediteljka Enjedi, koja je da bi stigla na otvaranje, zbog gužve na granici, ostavila auto u međugraničnom prostoru i državnu među prešla peške.

Festival će trajati do petka a publika će imati priliku da uživa u više od 80 ostvarenja u jedanaest programskih selekcija.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije