');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

Turisti i gastarbajteri oborili vrednost evra, ali to NE ODGOVARA SVIMA

Vrednost dinara u odnosu na evro i dolar, dostigao je rekordnu vrednost u poslednje dve godine i to 120,16, odnosno 105, ali ta situacija ne odgovara svima.

evri, evro, novac Foto: Wikipedia
evri, evro, novac
Foto: Wikipedia

Pre početka leta, u aprilu, kurs se kretao oko 124, da bi već u maju spao na 122 dinara za jedan evro.

Međutim, većina stručnjaka smatraju da to nije realno, niti pozitivno za srpsku ekonomiju. I dok oni koji imaju kredit u evrima, kao i uvoznici, zadovoljno trljaju rukama, izviznicima i radnicima čije su plate indeksirane u stranoj valuti, hvataju se za glavu.

U poslednje dve godine, dinar nikad jači
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
U poslednje dve godine, dinar nikad jači

I dok mnogi pokušavaju da objasne novonastalu situaciju, razvijajući nekoliko teorija, u jednom su saglasni - stižu strani turisti i gastabajteri, koji će ostaviti pozamašnu količinu deviza.

- Sve je ovo čudno i nije mi jasno zašto Narodna banka Srbije ne interveniše više u ovom slučaju. Ukoliko ovakva nerealna situacija potraje, imaćemo više štete nego koristi. Jačaće se uvoz, a destimulisati izvoz, što svakako nije dobro. Verujem da ova situacija ima veze i sa dolaskom stranih turista i gastabajtera, koji ovde ostavljaju značajne količine deviza - priča prof. dr Mlađen Kovačević, član Ekonomske akademije nauka, koji dodaje da je samo protekle godine Srbiju napustilo 60.000 ljudi koji će verovatno u letnjem periodu posetiti zemlju.

Uštede za letovanje, ali i za kredite, kirije...

Najvećem broju građana ova situacija odgovara, pa tako hrle da što pre otplate letovanja, jer se aranžmani prodaju u evrima, pa tako mogu da uštede i do 50 evra u odnosu na pre samo mesec dana.

Isto tako, novonastala situacija odgovara i onima koji imaju kredit indeksiran u evrima ili plaćaju kiriju u evrima. Međutim, iako mali broj, oni koji primaju platu u evrima ili dolarima trpe gubitak.

- Radim za američku kompaniju i platu primam u dolarima. Kako je dolar pao sa 114 na 104 na svakih 100 dolara gubim 1.000 dinara. Na moju platu gubitak je veći od 100 evra - žali se Ivana G. (37).

Od početka godine vrednost dinara u odnosu na evro je varirao od 122 do 124,5, a ovih dana je dinar ojačao na rekordnih 120,1 što je najvše u poslednje dve godine.

- Ovakva jačina vrednosti će se zadržati do kraja godine sa blagom erozijom tokom jeseni, ali kurs ne bi trebao da prelazi 122,6. Veliki uticaj na ojačan dinar svakako ima letnji period i dolazak turista i gastabajtera, ali ne treba zanemariti i da su hartije od vrednosti dosta atraktivne, da imamo pozitivne ocene stranih investitora koji se zadržavaju kod nas i to svakako dominantno u tiče na jačanje valute - kaže Saša Đogović, ekonomista.