Tuča u kojoj je stradao američki državljanin
Printscreen Youtube
Hapšenje Srba na Zakintosu

EPA

Hapšenje Srba na Zakintosu, Foto: EPA

Dušan Ranković, jedan od osumnjičenih za prebijanje na smrt američkog turiste na grčkom ostrvu Zakintos prošlog petka, saslušan je u sudu na Zakintosu, nakon čega mu je određen pritvor.

Rankovićev branilac Zora Dobričanin Nikodinović precizirala je da mu je juče određen "privremeni pritvor", sa pravom žalbe u roku od pet dana.

Ranković je u prisustvu svojih branilaca dao detaljan iskaz istražnom sudiji u kojem je opisao kako je zbog svađe oko stola, sada pokojni Amerikanac Henderson njega udarao flašom u glavu dok se flaša nije rasprsla u paramparčad, nakon čega je mu je "pao mrak na oči" i ničega se ne seća.

Osvestio se kasnije u toaletu, videvši da je obliven krvlju, a pored njega su bile dve devojke.

On je zatražio da se pokrene krivični postupak protiv drugog Amerikanca koji ga je zadržao i omogućio pokojnom Hendersonu da ga udara flašom u čelo, tvrdeći da je od siline udarca bio "kao pod anestezijom " i da ima "prekid filma...", prenela je njegova advokatica koja je prisustvovala ispitivanju.

"Sve što je izjavio vidi se na video zapisu", naglasila je Dobričanin, napominjući da tamošnje vlasti insistiraju na pritvoru za sve koji su imali kontakt sa Amerikancem.

Četvorici srpskih državljanina osumnjičenih u ovom slučaju ranije je određen pritvor do početka suđenja koji može trajati po grčkim zakonima do 18 meseci, dok su druga dvojica puštena da se brane sa slobode i juče su stigli u Srbiju.

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučeništvo u ubistvu izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na smrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

U prvom mahu, prema izveštavanju grčkih medija, privedeno je šest Srba zbog ovog incidenta, a naknadno još dvojica, mada je jedan je odmah pušten na slobodu.

Istraga bi trebalo da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Komentari (2)

Klopka

16.07.2017 09:07

Mogu te price o "mraku na oci"proci u nekim Africkim zemljama i Srbiji.Dzaba sto su kamere snimile rasisticke napade i brutalan napad iz besa i obesti!Ipak cemo mi verovati "iskrenim clanovima biblioteke"nego ociglednim dokazima.Ali strah me da nasu veru u nase momke nece deliti pravosudni sistem Grcke ili tek Amerike!Sem ako kao u slucaju"Krstic"za koga je drzava platila milion dolara,ne platimo jedno 30miliona,i nasu nevinu mladost oslobodimo.Roditelji,da li vas je sramota?