Knežević: Svaki dan štrajka u Fijatu uvećava štetu za sve nas

16. 07. 2017. u 10:00

Autorski tekst ministra privrede Gorana Kneževića povodom obustave rada u Kragujevcu. Ne branimo strance, već samo princip da nam svima bude bolje

Кнежевић: Сваки дан штрајка у Фијату увећава штету за све нас

DOLAZAK investitora u Srbiju je velika stvar za sve nas, jer oni ulažu svoj kapital i donose najsavremeniju tehnologiju i procese rada. Investitori otvaraju nova radna mesta za naše građane, kao i poslove za druge firme širom Srbije koje angažuju u svom poslovanju. Da budem precizan, kada je "Fijat" u pitanju, govorimo o 2.500 radnih mesta.

Radnici "Fijata" nisu odgovorni samo za sebe i svoje porodice, njihove odluke direktno utiču na 15 ključnih kooperanata i ostale firme koje se bave uslužnim delatnostima koje zavise od poslovanja "Fijata". Primera radi, samo logistika i špedicija mogu da izgube oko 30 miliona evra godišnje.

Nije to jedini efekat poslovanja ovakog giganta u našoj zemlji. To je garant i svim investitorima da smo ozbiljna država koja ulaže maksimalne napore da obezbedi najbolje uslove za poslovanje. Upravo zato često navodimo kompanije koje su odabrale da baš u Srbiji prošire svoje poslovanje, jer je to i poruka drugima da dođu kod nas.

Svi smo ponosni kada ugledamo "Fijatovo" vozilo na ulici jer su to naši ljudi u našem Kragujevcu napravili, a čiji su delovi sklopljeni po različitim mestima u Srbiji. To je baš srpsko vozilo koje se izvozi u svet.

Odgovorno tvrdim da Vlada čini sve što može da obezbedi bolji život svih naših građana, svih naših radnika. Uprkos nasleđenim problemima, pozitivni pomaci se i te kako vide. Stoga, ne branimo mi nekog "stranca" u našoj zemlji na račun "našeg". Mi branimo princip da nam bude svima bolje.

U razgovorima sa štrajkačkim odborom i predsednica Vlade i ja, lično, u više navrata smo insistirali na razgovoru svih interesnih strana u cilju rešavanja njihovih zahteva, apsolutno spremni da podržimo da se sva pitanja radnika stave na sto. Tu posebno mislim na razgovore o tome kako se radi, da li je potrebno da se optimizuje proizvodni proces, da se reši prevoz radnika u večernjim časovima, da vidimo da li ima prostora da se uvede bonus efikasnosti i da se dodatno povećaju plate.

Neprestano traju razgovori sa štrajkačkim odborom, rukovodstvom "Fijata", često i u sitne sate, kako bismo sprečili da već nastala šteta bude još veća. Ovo je ozbiljna situacija, jer svaki dan štrajka tu štetu uvećava i šalje pogrešnu poruku poslovodstvu "Fijata", koje čeka poziv iz Srbije da dođe i da se započnu pregovori. Šta god da je predstavnicima sindikata stavljeno na sto kao opcija, vraćeno nam je.

Ovo već sve predugo traje, pa se bojim da rizikujemo odluku kompanije FKA Kragujevac da svoje mašine preseli u neku drugu zemlju. Jednom kada investitor donese takvu odluku, teško se vraća za sto.

Kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavca garantuju radna mesta i uslove za rad bez mogućnosti promene u periodu njihovih trajanja! I to je jasno svima, sindikatima koji predstavljaju radnike i samim radnicima i kompaniji. Menjanje kolektivnog ugovora tokom trajanja šalje poruku da u Srbiji niko nije siguran - ni poslodavci, a ni radnici. Uprkos svim garancijama, uključujući i pisane garancije Ministarstva privrede i moje lične, da pregovori sa "Fijatom" počinju sat vremena od prestanka štrajka, štrajkački odbor je odbio da prekine štrajk i tako odblokira "Fijat".

Radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica. Moramo biti svesni da je jedino razgovorom moguće da svima bude dobro. Stoga molim radnike da prekinu štrajk i da uz posredstvo Vlade započnemo razgovore sa poslovodstvom "Fijata". Razgovor je u interesu radnika, Kragujevca, Srbije i svih nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

verica

17.07.2017. 09:57

@Kappa - Mogu da in povecaju plate samo ako uzmu meni jos vise . a ja radim za 22.500 na trafici.

DW

16.07.2017. 10:58

Prosto pitanje za bivšeg ministra poljoprivrede, a sada privrede Kneževića:" Ko krši zakon? Radnici ili Fijat? I ko se postavlja iznad zakona? Radnici ili Fijat?" Uzgred, Zastava je bila srpski brend. Fijat je italijanski.

Poki

16.07.2017. 11:20

Nikako mi nije jasno zašto država ne daje slične ili iste subvencije domaćim privrednicima,koji bi radili u svojoj zemlji,zapošljavali svoje ljude i zaradu ostavljali u Srbiji. Strani investitori samo koriste "jeftinu a obrazovanu radnu snagu" i beru kajmak

Cedo

16.07.2017. 11:51

Kao sto je opisano u komentarima u Srbiji i Zapadnom Balkanu dominira atraktivna politika jer politicari su te osobine i u politici traze atrakciju i popularnost. Da bi privukli invenstitore, politika treba da je privlacna kao i politicari da imaju karizma.

drugim recima

16.07.2017. 12:12

Dragi robovi, pomislite bar na nas politicare koji se krvavo borimo da docekamo penzije sa po desetak miliona evra na racunu i odustanite od tih vasih suludih zahteva jer nam direktno oduzimate tu mogucnost. Pomislite i na Srbiju - kakvim ocima ce nas gledati stranci ako su vam politicari siromasni?