Све више грађана код дерматолога због меланома

“У дерматолошким амбулантама Дома здравља „Нови Сад” повећан је број пацијената који се јављају на превентивне прегледе младежа, када немају тегоба или ако примете промене на постојећим младежима “ казала је специјалиста дерматолог др Јадранка Јанковић из Дома здравља „Нови Сад”.
16-melanom
Фото: Dnevnik.rs

“Тренд је присутан последњих неколико година, захваљујући ангажовању дерматолога на едукацији и подизању свести становништва о значају превентивних прегледа и раном откривању малигних кожних болести”, истиче др Јанковић.

По речима наше саговорнице, у овом периоду повећан је број пацијената с алергијским реакцијама на сунце или реакцијама коже друге природе, попут неких лекова, контакта с неким биљкама и сунцем или наношењем крема и парфема. Такође је повећан ризик и за брзо настајање опекотина од сунца.

“ Прегоревање и опекотине од сунца срећемо код адолесцената, нарочито након купања на базенима “ потврдила је др Јадранка Јанковић. “Најчешћи разлози томе су дуг и незаштићен боравак на базену, велика рефлексија ултравиолетних зрака од бетонских површина и слично.”

Како прича наша саговорница, рак коже се може препознати. Ако се на кожи примете неке нове промене које су вишебојне и асиметричне, с назубљеним ивицама, пречника већег од шест милиметара, то је знак да би особа требало да оде код лекара и обави преглед да би се установило да ли има опасности. Такође, ако се већ постојећи младеж мења у том смислу да је упаљен, сврби, има неку промену облика, боје и величине, одмах се јавити лекару опште праксе или дерматологу.

“ Уколико се приликом првог прегледа открију атипични младежи, заказују се чешће контроле ради праћења ситуације, или се пацијент даље упућује на хируршко уклањање тих проблема јер је хирургија златни стандард у терапији свих тумора коже “ рекла је др Јанковић. “ Ако дијагностикујемо меланом, пацијент се прослеђује на даље лечење по хитном поступку. Циљ је откривање меланома у што ранијој фази јер је то пут ка потпуном излечењу. “

Код жена, најчешће место појављивања меланома је на доњим екстремитетима, док је код мушкараца на леђима. Уколико се препозна на време, апсолутно је излечив у првим фазама болести, а то је оно на чему се инсистира да бисмо се прикључили европској породици у раном препознавању тумора коже, пре свега меланома.

Фактори ризика за настанак тумора коже пре свега су особе са светлом пути, светлим очима, плава или риђа боја косе, односно фото-типови 1 и 2, и то је висок фактор ризика за настанак тог тумора. Такође, они који у породици имају особе оболеле од меланома, или ако им је неко у породици оперисан од рака коже, могу оболети од меланома. Особе које су хронично изложене сунцу, земљорадници, морнари, путари, особе које одлазе на годишњи одмор и желе брзо да потамне, излажу се сунцу, што је веома опасно, нарочито за настанак меланома.

“ Саветујемо све мере заштите, попут смањене изложености сунцу без преке потребе, избегавати боравак на сунцу у периоду од 11 до 17 часова, ношење одговарајуће одеће, наношења заштитних крема које имају све факторе заштите “, поручила је др Јадранка Јанковић. “ Посебно је потребно обратити пажњу на децу, која брзо и лако могу добити опекотине од сунца, које су у детињству и адолесценцији значајан фактор ризика за трајна оштећења коже и канији настанак меланома.”

Из тих разлога, најбоље је бебе и децу до треће године не излагати УВ радијацији. Уколико ипак дође до тога, родитељи би требало да их мажу заштитним кремама с веома високим факторима заштите, уз обавезну физичку заштиту: гардеробу, шешириће и наочаре.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести