Стефановић: Из Србије 49 људи отишло да се бори за ИСИС

БЕОГРАД : Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је из Србије 49 људи отишло да се бори на страни Исламске државе.
nebojsa stefanovic, mup srbije
Фото: Министар унутрашњих послова небојша Стефановић, фото: МУП Србије

"Неки су погинули, неки су још увек тамо. Није то велики број као из других држава Европе, али то су ствари које увек забрињавју, а правовремена размена информација је једини нацицн да се заштитите", рекао је Стефановић за ТВ Пинк.

Он је навео да је безбедност у земљи добра и да полиција, са свим безбедносним службама и тужилаштвима, интензивно ради на томе да грађани не осете било какву претњу.

"Без обзира на терористичке нападе у региону, нестабилност се није прелила на Србију. Србије је била безбедна, помоћи ћемо и комшијама, јер не желимо да се то не дешава у региону, нама је потребна стабилност региона", рекао је Стефановић.

Он је додао да полиција није дозволила да се у Србији деси тешко кривично дело из области тероризма и чини све да се тако нешто никад и не догоди.

"Србија спада у ред најбезбеднијих земаља у Европи", подвукао је Стефановић.

Министар је истакао да је у последње три године полиција постигла веома добре резултате, те да је општи криминал смањен за 7,5 одсто.

Према његовим речима, за три године, смањен је број тешких крађа за 23, 45 одсто, а број разбојништава за 26,45 одсто, док је за 22 одсто мањи број кривичних дела које су извршили малолетници.

Стефановић је навео да је ове године приведено више од 15.000 људи због криминала, корупције. 

"Прикупљан је велики број доказа, некад то иде спорије, али битан је епилог. Владавина права постоји у нашој земљи, а показали смо да можемо да ухапсимо и председнике судова и полицајце. Не постоји боило ко ко ће бити заштићен", рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је напредак стварен и у борби против наркотика, и да је откривена прва лабораторија екстазија у Србији.

Стефановић је указао да је потребно радити на певенцији, са децом у школама, од најранијих узраста, те поновио да од септембра почиње едукација ученика у школама.

Полицијски инспектори долазиће у школу, како би разговарали са ученицима четвртог и шестог разреда и упознали их са тим шта је насиље, дрога, алкохол, које су то ванредне ситуације и како се снаћи у њима, како да буду безбедни на интернету...

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести