Dostupni linkovi

Erdogan: Ako parlament zatraži, vratiću smrtnu kaznu


Turski predsednik na obeležavanju godišnjice pokušaja državnog udara
Turski predsednik na obeležavanju godišnjice pokušaja državnog udara

Presednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će, ukoliko nacionalni parlament podnese zahtev za uvođenje smrtne kazne to odobriti bez oklevanja. Erdogan je protekle noći, u obraćanju naciji ispred Parlamenta povodom godišnjice pokušaja državnog udara, rekao da su pučisti napali instituciju koja predstavlja demokratiju i slobodu te države, i koja je garant njene nezavisnosti.

„Kada smrtna kazna prođe Parlament i dođe pre mene, ja ću je potpisati bez ikakvog oklevanja, zato što imamo 250 mučenika i 2.193 povređene osobe“, rekao je Erdogan.

Tokom pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. u Turskoj je poginulo oko 250, a ranjeno blizu 2.200 ljudi.

U celoj Turskoj godišnjica je obeležena nizom aktivnosti cele nedelje manifestacijom "Dani nacionalnog jedinstva i demokratije". Završena jeu subotu u Istanbulu "Maršem za demokratiju" stotine hiljada građana, preimenovanjem mosta Boga-ziči u "Most mučenika 15. jula", maršom u Ankari i obraćanjem turskog predsednika, simbolično u 2.32 sati, kada je borbeni avion pučista pogodio nacionalnu skupštinu.

Tom prilikom, Erdogan je rekao da ga ne zanima šta će na odluku o smrtnoj kazni da kaže međunarodna zajednica.

„To je tuga naše zemlje i ja neću uzimati u obzir šta na to kažu neki Hans ili Džordž“, rekao je turski predsednik.

Konstatujući da je prošlogodišnji pokušaj državnog udara najveći te vrste u istoriji Turske, Erdogan je naglasio da se turski narod nije poneo kao obična zajednica,već kao nacija i da je pokazala celom svetu koliko je velika. Kako je podvukao, nema nacije koja se, kako je rekao, goloruka suprotstavila mecima i tenkovima i opisao ih kao "gvozdeni štit turske nacije i države".

Erdogan se osvrnuo i na ocenu inostranih medija da je u Turskoj te večeri bio "kontrolisani državni udar", odnosno da je bio insceniran. On je rekao i da je 15. jul pokazao ko su prijatelji, a ko neprijatelji Turske.

„Suočićemo se sa veoma ozbiljnom međunarodnom krizom ako počnem da nabrajam imena neprijatelja koji čekaju da nas napadnu i koji nam neće dati ni jedan dan života ako nismo jaki", kazao je Erdogan.

Za pokušaj puča turske vlasti optužuju islamskog klerika Fetulaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, iako on negira bilo kakvu umešanost.

U proteklih godinu dana oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendovano sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru, a više od 50.000 je pritvoreno zbog sumnje da su povezani sa pučistima.

Dan uoči prve godišnjice neuspelog pokušaja puča, 14. jula, otpušteno je oko 7.500 policajaca, vojnika i javnih službenika.

XS
SM
MD
LG