Centri za socijalni rad će zvati policiju uoči susreta supružnika

Pojačane patrole uz centre za socijalni rad i kontrola porodica u kojima je već bilo nasilja, mere su koje policija već primenjuje posle zločina koji su se dogodili ispred tih centara, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.
On je objasnio da je pojačano prisustvo policije u blizini centara za socijalni rad, kako bi u slučaju incidentne situacije mogla brže da reaguje.
 
Takođe, načelnici su obavezani da stupe u kontakt sa direktorima centara za socijalni rad kako bi dobili informacije o budućim susretima supružnika za koje postoji saznanje da je u prethodnom periodu bilo nasilja između njih, kako bi policajci zaista bili u tom trenutku u prostorijama centara.
 
"Direktori će dostavljati informacije o terminima kada taj neko ko je u prethodnom periodu nasilno rešavao odnose sa svojim partnerom, obaveštavati policiju i policajci će biti prisutni u blizini. Ne mogu naravno biti prisutni u toku razgovora, ali biće u blizini kako bi mogli da reaguju", objasnio je Rebić.
 
Govoreći o slučaju ubistva ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, Rebić je rekao da nije bilo propusta policije.
 
On je objasnio da je pokojna Olga, koju je muž ubio pre deset dana ispred Centra za socijalni rad, nakon što je on izašao iz zatvora u prvoj polovini godine, još dva puta prijavljivala incidentne situacije.
 
"Prvi put u aprilu je dobrovoljno pustila bivšeg muža da uđe u stan radi dogovora u vezi sa viđanjem sa decom. On je tada vikao na nju i decu i Olga je to prijavila. Policija je obavestila nadležno Tužilaštvo, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela", rekao je Rebić.
 
Takođe, Olga ga je ponovo prijavila u maju, da ju je presreo vozilom i rukom joj pokazao da će je lišiti života ukoliko ne potpiše odgovarajuću dokumentaciju u vezi sa viđanjem dece.
 
"Ona je opet prijavila, policija je obavila razgovor, u kojem je on to negirao. To je dostavljeno tužilaštvu i na tome se završilo. U konkretnom slučaju policija nije imala propust", rekao je Rebić i dodao da se radi i analiza slučaja ubistva u Rakovici, te da o tome još uvek ne može da govori.
 
On je podsetio da su novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje od 1. juna novi predviđene dve privemene mere - udaljenje nasilnika iz stana i privremena mera zabrane kontakta odnosno prilaska žrtvi. Rebić kaže da je do sada u 881 slučaju doneta mera udaljenja iz stana, i nešto više od 1.500 mera zabrane kontakta.
 
"Time smo, na neki način, u gotovo 2.500 slučajeva sprečili dalje eskaliranje sukoba između partnera", rekao je Rebić.
 
Policijski službenik može odrediti hitnu meru u trajanju od 48 sati, a sud, na predlog tužilaštva da je produži za još 30 dana.
  • Svašta

    16.07.2017 16:00
    Zašto CSR uopšte organizuju te susrete sušpružnika,ako očekuju incidente?
    Otkažite te sastanke, rešen problem.
    Nema sastanaka, nema incidenata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.