PRILIKA ZA SRBE: Hitno traže radnike u ovoj državi!
Foto: Profimedia

PRILIKA ZA SRBE: Hitno traže radnike u ovoj državi!

Društvo -

PRAG - Stopa nezaposlenosti u Češkoj smanjila se tokom juna sa 4,1 na četiri odsto, na jedno radno mesto dolazi u proseku 1,6 kandidata.

To je najmanja stopa nezaposlenosti u poslednjih 19 godina, saopštio je danas nacionalni Biro rada.

U odnosu na isti period lane nezaposlenost je smanjena za 1,2 odsto i Češka je u tom pokazatelju već u maju bila najbolja u celoj Evropskoj uniji.

Biroi rada u Češkoj nudili su krajem juna 183.000 slobodnih radnih mesta što je za 49.561 više nego u junu 2016. godine a na jedno slobodno radno mesto dolazi sada 1,6 nezaposlenih.

I dalje su prisutne regionalne razlike, kada je u Pragu nezaposlenost spala na 1,2 odsto, dok na severu Češke u nekim gradovima dostiže 10 odsto a od regiona najviša nezaposlenost je u regionu Usti nad Labom takođe na severu gde stopa nezaposlenosti dostiže 6,4 odsto.

"Na tržište rada utiče pre svega privredni rast i rast industrijske proizvodnje i sezonski radovi koji su u punom jeku", naveo je Biro rada u saopštenju.

Češka preduzeća poslednjih meseci se žale da ne mogu da nađu nove radnike i da im preti da izgube inostrane porudžbine jer jednostavno ako ne zaposle dodatne ljude neće moći da proizvedu sve za ugovorene poslove.

Češka vlada procenjuje da privredi nedostaje oko 140.000 radnika koje su preduzeća prinuđena da traže u inostranstvu, najčešće preko posredničkih agencija, pre svega u Ukrajini ali i na Balkanu, u Rumuniji, Bugarskoj ili Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja