Čović: Odnosi sa susedima treba da budu mnogo bolji

Predsednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović izjavio je da je siguran da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti jedan od prvih koji će zvanično posetiti Bosnu i Hercegovinu.

Dragan Čović navodi da sa Crnom Gorom ne postoje otvorena pitanja, ali dodaje da je između Srbije i Hrvatske u prošlosti bilo problema u komunikaciji, što se odražava i na BiH.

"To su susedi koji nas okružuju i 95 odsto naše granice je sa te dve zemlje. I mislim da smo tu napravili veliki iskorak", rekao je Dragan Čović u razgovoru za Fenu.

Veruje da će u naredna dva-tri meseca postojati intenzivna saradnja Zagreba i Beograda o mnogo pitanja koje se tiču njihovih odnosa, a da će to u velikoj meri relaksirati komunikaciju BiH sa Beogradom i Zagrebom.

"Siguran sam da će predsednik Vučić biti jedan od prvih koji će zvanično posetiti BiH. Usmeno smo već sve iskomunicirali. Verujem da ćemo na idućoj sednici napraviti jedan okvirni plan poziva predsednicima koji bi trebalo da dođu", rekao je Čović i dodao da misli da će i predsednica Hrvatske, takođe, početkom jeseni posetiti BiH.

"I oni će se međusobno verovatno sresti do tih sastanaka, a to bi onda trebalo uveliko da reši puno otvorenih privrednih pitanja naših žitelja koji su se iseljavali s jednog, drugog ili trećeg prostora i olakšavati im život", rekao je član Predsedništva BiH.

Istakao je i međusobnu povezanost zemalja i to ne, kakao je rekao, samo pitanje "Agrokora", već i ogromne trgovinske razmene između ove tri države, koja ih neminovno upućuju jedne na druge.

Evropski put jedan od prioriteta 

Kada je reč o prioritetima tokom njegovog predsedavanja Predsedništvom BiH Čović posebno ističe evropski put – već sutra će u Briselu imati sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i još nekim evropskim zvaničnicima, a u utorak i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

"Treba stvoriti ambijent da mi do kraja ove godine dobijemo MAP (Akcioni plan za članstvo), a ne da pričamo o njemu. To je izuzetno značajno, jer se veže za NATO savez kao jedna faza u procesu. A drugo je kandidatski status za Evropsku uniju", rekao je Čović.

Ističe da se izgubilo dosta vremena.

"Taj kandidatski status evidentno mora doći do narednih izbora. Ja sam bio siguran da će to biti ostvareno do kraja ove godine. Međutim, izgubili smo previše vremena, proteklih 12-13 meseci, jer smo u fazi snalaženja kako da uspostavimo funkcionalnu parlamentarnu većinu koja evidentno već duže vremena ne radi", rekao je član Predsedništva BiH.

Pojašnjava da je sve krenulo sa revizijom tužbe protiv Srbije koja je zakomplikovala odnose i pokazala "koliko imamo parasistema u sistemu", a potom su, kako je rekao, narušeni i prijateljski i kolegijalni odnosi, ono što bi u Predsedništvu trebalo normalno da postoji.

"Danas odrađujemo taj posao. Odnos između trojice kolega je na jednom profesionalnom nivou, rekao bih korektan. No, to nije dovoljno. I to je ono što mi je cilj da pojačam", naveo je Čović.

Podsetio je da BiH zaostaje vidno za Crnom Gorom koja je u NATO-u i koja je otvorila brojna poglavlja sa EU.

Srbija, takođe, ubrzano ide ka EU i dobiće odrešene ruke ka EU, što je, naglasio je član Predsedništva BiH, bitno znati.

"Koncepcija odnosa prema Srbiji i nemačke i američke i ruske i svih drugih administracija je podržati Srbiju na tom putu. Mi smo negde između toga i bili bi politički glupi da ne prihvatimo taj izazov", rekao je Čović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво