Rodžerov rekordni ples i plan za odbanu titule: Da odmaram 300 dana, izađem iz zamrzivača i spremam se samo za Vimbldon

J. Jevremović

16. 07. 2017. u 16:51

Švajcarac slavio sa 6:3, 6:1, 6:4. Bolje od osvajanja trofeja je samo biti zdrav, ovo mi znači sve na svetu - kaže Rodžer koji će prestići Novaka na listi

Роџеров рекордни плес и план за одбану титуле: Да одмарам 300 дана, изађем из замрзивача и спремам се само за Вимблдон

Rodžer Federer Foto: Tanjug/AP Photo/Tim Ireland

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA: VIMBLDON

GLEDANjE Rodžera kako osvaja titulu na Vimbldonu postala je jedna od glavnih turističkih atrakcija Londona. Reka ljudi skockanih kao za svadbu još dva-tri sata pred meč stajala je u redovima pred kapijama. Ispijao se skupoceni “pims” (8,5 funti), ali opijenost Federerom je veća od one koju izaziva čaša penušavog napitka. Oko 15.000 navijača, džet-set, kraljevska porodica i još na hiljade onih koji su ostali van Centralnog terena, nazdravilo u čast pobede najboljeg tenisera u istoriji nad Marinom Čilićem u velikom finalu – 6:3, 6:1, 6:4.

Hrvatski teniser iz prvog reda gledao je kako Švajcarac piše tradiciju osvajanjem rekordnog osmog pehara na nezvaničnom prvenstvu sveta. Finalista je pustio suzu zbog povrede u drugom setu, a tradiciju plakanja održao je i posle prestizanja Pita Samprasa po broju titula na svetoj londonskoj travi. Bio je to 19. grend slem trofej Federera, koji je nastavio da pomera sopstvene granice, u nedostatku jače konkurencije ove godine.

PRESTIŽE NOVAKA NA LISTI NOVAK Đoković preskočio je Stena Vavrinku na trećem mestu tokom ovog Vimbldona, ali će, ipak, i dalje biti četvrti reket planete. Federer je osvajanjem Vimbldona stigao na treće mesto i posle mnogo vremena će biti ispred srpskog tenisera u ATP poretku...

- Posle poraza od Novaka 2014. i 2015. nisam znao da li ću opet biti pred vama. Ali, nastavio sam da verujem. Pauza koju sam uzeo prošle godine se isplatila. Možda bih mogao još neku da napravim – kroz osmeh je rekao Švajcarac, što je izmamilo glasno “nooooou” domaće publike.

Prethodno su celim kompleksom odjekivali uzdasi zbog savršenih udaraca šampiona, a čak i oni su imali britanski akcenat. Iako Marej nije stigao do završnice, Englezi su dobili svoju predstavu za “sve pare” (190 funti ulaznica), jer je Rodžer ovde – bog.

- Osvoji još osam – dobacio je jedan fan kada je majstor izašao na terasu Centralnog terena.

Ovacije navijača bile su kao serenada pod balkonom, a Rodžeru su prvo čestitali članovi kraljevske porodice, izljubio se sa Kejt Midlton odmah posle zagrljaja sa suprugom Mirkom. Ruke su mu pružali Rod Lejver, Sten Smit, Hju Grant, Tibo Kurtoa, Antonio Konte...

- Bolje od osvajanja trofeja je samo biti zdrav. Ovo mi znači sve na svetu. Osvojiti osmu titulu bez izgubljenog seta, to je magično – držao je Federer pehar zlatne boje, ali potrebnije su mu bile maramice.

Kada je 2012. podigao sedmi trofej, u loži su kraj supruge Mirke sedele ćerkice. Sad su već i sinovi porasli.

- Oni nemaju pojma šta se dešava, misle da je ovo neko igralište – pričao je tata, koji se poigrao sa rivalima i na ovom grend slemu.

A potom najavio da će doći da brani trofej, u 36. godini. Bajka za njega nema srećan kraj, nego nema kraj uopšte.

- Opet me podsećate da za nekoliko nedelja punim 36 – ne broji najstariji grend slem šampion godine, samo titule. - Za sada ću da uživam u novom trijumfu ovde. Možda bih mogao da igram do četrdesete. Da odmaram 300 dana i onda izađem iz zamrzivača i spremim se samo za Vimbldon. To je jedini način da znam da neću biti povređen.



— Wimbledon (@Wimbledon) July 16, 2017


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Roko

16.07.2017. 18:56

@BALKANSKI VIRUS - federer jeste bolji ali da je marin bio zdrav tko zna što bi bilo

ЛујПастер

16.07.2017. 20:09

@BALKANSKI VIRUS - Сам поглед на твој коментар, даје нам на знање да те је едуковала: „Висока Бечка школа“ – додуше, балкански смер... пошто си сам приметио да нико није савршен, ајд одглуми повреду главе - кад ти њоме већ вируси харају.

da je marin bio zdrav

16.07.2017. 21:56

@BALKANSKI VIRUS - Bio je zdrav ko drsn i kad je video da ga razbucava na sastavne delove onda nešto glumi povredu. Sreća njegova da je Federer malo prikočio inače bi popio krompir u III setu.

naranca

17.07.2017. 17:26

@BALKANSKI VIRUS - @lujpastetr nema toga o cemu tupis.Mi smo BGD skola ''Moskovski smer''

Andrićgrad

16.07.2017. 19:52

@Milos - Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!

Ivan

16.07.2017. 18:29

@Професор 0.6 - Nas je isto to ali jos usput i prefarban pa nabacuje masku dobrice koja u svakoj kriticnoj situaciji pada, tada pocne da divlja, previja se, simulira, histerise itd.

naranca

17.07.2017. 21:41

@Професор 0.6 - @igor A Federer nije?????????????????????????????????????

nutricionista

16.07.2017. 19:49

@Sam protiv svih - Ne bi bilo uljudno na ovom mestu govoriti o tome, šta u stvari ti jedeš...bonton i kultura su dostupni svima, ovisno od potrebe i želje za istim!? Pun mi je kufer "intelektualne onanije" ovakvih net anonimusa, koji u životu ništa postigli nisu a daju sebi za pravo da kritikuju našeg najuspešnijeg sportistu, dok kod kuće nesmu ni da zinu.

Mario

16.07.2017. 18:24

Fujj...svi su morali da se povrede da bi ATP Tour opet postao interesantan i da bi, najveca invesaticija istog, Federer opet uzeo trofej. Fuj..novac i sport...nema sporta..samo lova.

Delija

16.07.2017. 18:37

Svaka njemu cast nema sta ali sada postaje jasno da nije bilo Novaka od 2012 Federer bi pokupio brdo GS ovako kada nema pravog Novaka Federer je uz Nadala favorit.

баунти

16.07.2017. 18:45

Не волим федерера као човјека нити као спортисту. Али да је велики тенисер то остаје...

Čiča Miloje

16.07.2017. 19:03

Kakva su ovo nameštanja ove godine u tenisu. Kolike li su pare uzeli svi ostali igrači samo da bi ovaj osvajao titule ili su možda ucenjeni za doping? Sad moraju da drže jezik za zubima i da igraju kako drugi kaže. I naš Nole, odigra turnir od početka odlično, a posle kao vuče povredu ceo turnir, ma da... Nole sledeći put reci da te zabolelo uvo jer ti se može, i nek crknu dušmani ;)

najveci svih vremena

16.07.2017. 19:25

Nema sta, Federer je nedostizan, najveci svih vremena, ubedljivo. Svaka cast i Cilicu koji je pored ociglednih bolova, suza, odigrao do kraja, nije se predavao i dao sve od sebe! Nas Nole, koliko god ga mi voleli, lako odustaje cim vidi da gubi i cim ga nesto malo boli...a i ne moze telo da izdrzi napor tog inteziteta ako se hrani semenkama, travom, bobicama. Ako hoce da se takici profesionalno na vrhunskom nivou onda mora da jede jaku hranu. Inace, ako je vec otisao u dubiozu neka se povuce.

najveci svih vremena

16.07.2017. 21:07

@najveci svih vremena - Rod Lejver, ne bih da objašnjavam ko prati tenis to zna.

cinjenice

18.07.2017. 02:15

@najveci svih vremena - Kako da ne, narocito posto se tada tenis igrao u pantalonama i dzemperima, sa sve drvenim reketima...posebna otezavajuca okolnost je bila sto sampion nekog Grend Slema nije morao da igra turnir, nego je cekao protivnika u finalu, sav iscedjen...Mozete da mrzite Federera, ali on je ubedljivo najveci teniser svih vremena. Sve je osvojio u zlatnoj eri tenisa dok su se u isto vreme takmicili Nadal i Djokovic, najbolji u istoriji posle njega, uz Samprasa protiv koga je takodje igrao nekoliko godina.

i deda i baba

16.07.2017. 20:11

Кад има вишу силу (не небеску већ овоземаљску) изнад, која ти помаже а другима одмаже на разне начине, онда НЕ треба прекидати са играњем до краја живота, као наш ,,друг" Тито. Ово је жалосно за тенис и спорт уопште. Ви господо намештајте, трућкајте и пискарајте и радите шта хоћете, само не можете докле хоћете.

naranca

17.07.2017. 17:20

@i deda i baba - @Idedaibaba Pa I lici naTita farba se I ima zenu cehoslovakinju.Samo sto je Tito bio pametan covek.-----''само не можете докле хоћете.''---nece moci ni on ha ha ha.

naranca

17.07.2017. 17:53

Mogu oni na zapadu da pricaju sta hoce demokratija jednakost sloboda bratsvo jedinstvo ali Nole je Srbin I to ce da ga kosta....Isto ko Tesla.Istorija se ponavlja.Najveci naucnik svih vremena a na zapadu niko ne zna za njega.A znaju za Markonija koji je ukrao patent od Tesle (USA sud je to potvrdio)i Edisona (neinventivni plagijator).Ali to su ''njihovi'' ljudi.A Nole I Tesla nisu.Ne znam kako I zasto al tako je.

naranca

17.07.2017. 21:38

Alo, sirotinjo Srpsko-Hrvatsko-Bosansko -Slovenacko -Makedonsko-Crnogorsko-Rumunsko-Bugarska........Sta VI imate od toga sto je onaj pobedio na Vimbldonu???????????????????????????????U tenisu.

Setka Velibor

19.07.2017. 17:58

Sve je ovo mnogo cudno sta se desava u svijetu tenisa,nekome je u velikom interesu da se Federer vrati na svjetski tron,isto tako glavne prepreke na tom putu Djokovic I Marej eleminisane su I ne predstavljaju nikakvu prijetnju na tom povratku,sto je jos cudnije.....