AKCIJA LIMUNADA ZA SVRATIŠTE: Sok od limuna pio ceo Beograd

S. B. Milošević

16. 07. 2017. u 17:59

Akcija "Limunada za svratište" održana u 99 objekata; novac namenjen za školski pribor

АКЦИЈА ЛИМУНАДА ЗА СВРАТИШТЕ: Сок од лимуна пио цео Београд

Foto: V. Danilov

DA bi mališane iz Svratišta opremili školskim priborom potrebnim za 1. septembar, humani Beograđani juče su pili limunadu. Kupovinom osvežavajućeg napitka u nekom od 99 ugostiteljskih objekata, koji su učestvovali u akciji "LimuNada za svratište", prikupljan je novac za nabavku knjiga, svezaka, rančeva, olovaka...

Sok od limuna se ove godine služio u 99 lokala, a na ulazu u svaki od njih bili su okačeni posteri koji su pozivali goste da osim željenog pića i kafe, poruče i limunadu. Neki od njih imali su i brendirane podmetače, koje su posetioci mogli da ponesu kao suvenire.

Jedan od mnogobrojnih restorana koji su učestvovali u akciji i jedini u boemskoj četvrti Skadarlija, bio je restoran Campo de' Fiori. Osim zarade od prodatih limunada, zaposleni su se u korist mališana odrekli i jučerašnjeg bakšiša.

- Za akciju sam saznala na društvenim mrežama, pa sam tražila najbliži lokal u kome mogu da popijem limunadu - priča doktorka Dragana Novaković. - Uvek je lepo odazvati se ovakvim događajima i podržati veliku stvar koju obavljaju zaposleni u Svratištu. Zato sam i odlučila da subotnje podne provedem u Skadarliji, i uz kafu uživam i u napitku od limuna.

Da su Beograđani bili voljni da pomognu, dokaz su i mnogobrojne fotografije na društvenim mrežama "Instagram" i "Fejsbuk". Zamoljeni da podele slike sa prijateljima, akcija se brzo širila, pa su i oni do juče neobavešteni sedali u kafiće obeležene posterima i znakom Svratišta.

- Ove godine potrebno je da opremimo više od 200 đaka za polazak u školu - priča Mina Lukić, koordinatorka Svratišta. - Potrebno im je sve, knjige, sveske, rančevi, gumice, olovke,... Novac koji smo prošle godine sakupili, oko 400.000 dinara, bio je dovoljan za celu školsku godinu. Sada, pak, sve više dece dolazi u Svratište, a imamo dosta prvaka. Zato se nadamo da smo juče sakupili dovoljno para kako bismo bez brige dočekali podelu knjižica idućeg juna.


I PANČEVCI UŽIVALI U NAPITKU

AKCIJU "LimuNada za svratište" organizuju već treću godinu Svratište za decu i Centar za integraciju mladih. Za razliku od lane, ove godine odaziv ugostitelja bio je znatno veći, pa su posebnu limunadu juče mogli da popiju i žitelji Pančeva, Novog Sada i Šapca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije