STOP ZLOSTAVLJANJU: Ne plašite se, odmah prijavite nasilnika!
Foto: Damir Dervišagić

PROTESTNA ŠETNJA

STOP ZLOSTAVLJANJU: Ne plašite se, odmah prijavite nasilnika!

Crna Hronika -

Žene su ukazale i na to da novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici mora početi da se primenjuje, a ne da bude samo „mrtvo slovo na papiru“

Grupa žena, među kojima i one koje su žrtve nasilja u porodici, održala je juče protestnu šetnju i performans na Trgu republike u Beogradu kako bi skrenula pažnju na sve učestalije slučajeve zlostavljanja, često sa smrtnim ishodom.

One su ukazale i na to da novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici mora početi da se primenjuje, a ne da bude samo „mrtvo slovo na papiru“.

foto: Damir Dervišagić

Protest je organizovalo Udruženje žrtava nasilja Haj‘r, a posle okupljanja ispred zgrade Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici, povorka je krenula ka Trgu republike, gde su učesnici simbolično legli na asfalt glumeći žrtve nasilnika.

- Mi ohrabrujemo žrtve da se ne boje nasilnika, da se ne plaše to da prijave, već da se jave u naše udruženje i svoj slučaj javno iznesu. Moramo biti iskreni i reći da smo svi krivi za situaciju u kojoj se nalazimo, a mi ćemo gledati da što češće organizujemo ovakve skupove da bismo skrenuli pažnju i pokušali da nasilju stanemo na put. Takođe, novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je nedavno stupio na snagu i koji predstavlja važan pomak, mora početi da se primenjuje - rekli su za Kurir iz udruženja Haj‘r.

Izvinjenje

NICOVIĆ: ODGOVORNOST JE NA ODELJENJU ZA JAVNI RED I MIR

U jučerašnjem broju Kurira, u tekstu pod naslovom „Stefanoviću, spavaš li mirno“, došlo je do grube nenamerne greške, kojom je deo izjave jednog od sagovornika, bivšeg načelnika beogradske policije Marka Nicovića, loše interpretiran.

Tehničkom greškom, naša konstatacija o potencijalnoj odgovornosti ministra policije Nebojše Stefanovića za ubistvo majke i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, kao i poređenje s primerima u ostalim evropskim zemljama preneti su kao deo citata Marka Nicovića.

Nicović je u razgovoru za Kurir rekao da je ovaj slučaj propust policije i da je najveća odgovornost na odeljenju za javni red i mir, a ne i ministra policije.

Redakcija Kurira se ovom prilikom izvinjava gospodinu Nicoviću, kao i našim čitaocima zbog ove grube i nenamerne greške.

Kurir / A. S. B.

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track