Najnovije vesti
Vesti Svet
Vašington od Irana traži da odmah oslobodi sve zatvorene Amerikance

Vašington od Irana traži da odmah oslobodi sve zatvorene Amerikance

SAD su zatražile od Irana da odmah oslobodi sve Amerikance "nepravedno zatvorene" u toj zemlji, rekao je danas za Frans pres zvaničnik Stejt departmenta.

Stejt department Foto: screenshot
Stejt department
Stejt department
Foto: screenshot
Stejt department

On je to izjavio posle objave Irana da je na deset godina zatvora osuđen jedan Amerikanac optužen da se "infiltrirao" u tu zemlju.

"Iranski režim nastavlja da drži u zatvoru američke državljane i druge strance na osnovu izmišljenih optužbi o pitanjima nacionalne bezbednosti", rekao je taj zvaničnik, navodi Frans pres.

Iranski sud je saopštio ranije danas da je uhapšen brat predsednika Hasana Rohanija i da je jedan američki državljanin osuđen na 10 godina zatvora po optužbi da se "infiltrirao" u zemlju. Identitet američkog državljanina nije odmah naveden, samo je navedeno da ima dvojno državljanstvo SAD i još jedne zemlje.

Portparol suda Golamhosein Mohseni Eđehi je objavio obe vesti danas na redovnom pres brifingu sa lokalnim novinarima, prenosi agencija Asošiejted pres.

Od dolaska predsednika Donalda Trampa na vlast, jasno se zaoštrila retorika između Vašingtona i Teherana.

Američki zvaničnik, koji takođe nije naveo ime osuđenog Amerikanca, podsetio je da svi državljani SAD, posebno oni s dvojnim američkim i iranskim državljanstvom koji planiraju da posete Iran treba pažljivo da pročitaju poslednje upozorenje Stejt departmenta o putovanjima prema kojima se ne savetuje Amerikancima da idu u tu zemlju.

Agencija AP navodi da se najverovatnije odnosi na Nizara Zaku, čovek koji ima stalni boravak u SAD a poreklom je iz Libana i koji se zalaže za slobodu Interneta. On živi u Vašingtonu i radio je za američku vladu, a nestao je u Iranu u septembru 2015.

Još dva muškarca sa dvojnim iransko-američkim državljanstvom, biznismen Siamak Namazi i njegov otac Mohamad Bager Namazi, osuđeni su u oktobru 2016. sa još četiri osobe na deset godina ztvora za "špijunažu" u korist Vašingtona. SAD su više puta tražile njihovo oslobađanje.

Vašington takođe traži saradnju Teherana u slučaju Roberta Levinsona bivšeg agenta FBI, koji je nestao u Iranu 2007. godine.

Robin Šahini, još jedan dvojni državljanin SAD i Irana, pušten je uz kauciju prošle godine posle višenedeljnog štrajka glađu dok je služio kaznu zatvora od 18 godina za "sarađnu s neprijateljskom vladu", navodi AP.

Iransko-američki menadžer umetničke galerije Karan Vafadari i njegova iranska supruga pritvoreni su prošle godine ali još nisu osuđeni za bilo šta.

Portparol suda Eđehi je rekao da je Rohanijev brat, Hosein Fereidun, pritvoren zbog navoda o finansijskim proneverama i da ima prava da traži da bude pušten uz kauciju ali da to još nije uradio.

Vašington i Teheran nemaju diplomtaske odnose od aprila 1980, prekinuti u jeku događaja oko islamske revolucije. Posle perioda blagog otopljavanja odnosa u drugom mandatu Baraka Obame, odnosi su se ponovo zategli s dolaskom Trampa.

SAD i druge velike sile su sa Iranom 14. jula 2015. potpisale ugovor o iranskom nuklearnom programu, i administracija Donalda Trampa za sada namerava da poštuje taj sporazum, mada je kritična prema njemu.