Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Sportal
i

DRAMATIČNA ISPOVEST ZA BLICSPORT Naš fudbaler bez bubrega stigao do Sparte, a sada čeka Zvezdu

sportal - Vest objavljena: 18:18 - 16.07.2017

Ako Crvena zvezda eliminiše Irtiš i plasira se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrpe, tamo je čeka češki gigant - Sparta. Vukadin Vukadinović, prvotimac praškog kluba sa neverovatnom životnom pričom, navija da se dođe do duela sa crveno-belima.

Ako Crvena zvezda eliminiše Irtiš i plasira se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrpe, tamo je čeka češki gigant - Sparta. Vukadin Vukadinović, prvotimac praškog kluba sa neverovatnom životnom pričom, navija da se dođe do duela sa crveno-belima.

Vukadin Vukadinović
Vukadin Vukadinović Foto: Stare Slike

Fudbaler brzine geparda, koji je bio prvo pojačanje trenera Stramaćonija u Sparti, iako već devet godina nije u Srbiji, prati dešavanja, pa zna šta njegovu ekipu u Beogradu čeka.

- Svi bi voleli da se sretnemo sa Zvezdom u narednom kolu. Ja posebno, to bi mi bila prva zvanična utakmica u dresu Sparte. Boljeg protivnika ne bismo imali - zbog veličine kluba, ali i neverovatnih navijača. Što se tiče ekipe Crvene zvezde, ona mi je enigma. Poznajem Filipa Stojkovića, sa kojim sam išao u osnovnu školu, odličan je igrač, a dopali su nam se u meču sa Irtišom Branko Jovičić i Ričmond Boaći. Milijaš je po ulasku u igru potvrdio kakav je majstor - kaže Vukadinović za Blicsport.

Srđan Plavšić, dojučerašnji fudbaler Crvene zvezde, na levom boku Sparte, Vukadinović na desnom.

- I to izgleda odlično. Srđan je dobar momak, a jasno je i zašto je dobio nadimak “Atomski mrav”. On je ozbiljno pojačanje za Spartu. Ujedno, Plavšić je najbolji izvor informacija oko ekipe crveno-belih.

Foto: Stare Slike

Po Vukadinovićevov karijeri bi mogao film da se snimi. Iz omladinaca Hajduka sa Liona otisnuo se kao 17-godišnjak u Češku, išao uzlazno preko drugoligaša Taborskog, pa Jabloneca, Slavije i Zlina do velike Sparte - sa jednim bubregom! Mogao je i život da izgubi.

- U Češkoj se igra čvrsto, grubo. Ja sam mršavko i u jednom duelu pre pet godina protivnički igrač me laktom udario u bubreg. Znate šta su mi rekli doktori? Da mi je bubreg pukao kao kad zgaziš na pomorandžu. Imao sam unutrašnje krvarenje, bio u kritičnom stanju, život mi je visio o koncu.

Vukadinović je pokazao da je veći od života.

- Posle operacije kada mi je odstranjen bubreg - dve i po godine nisam igrao fudbal. Lekari su mi zabranili da se bavim sportom, ali ja nisam želeo da budem pobeđen, potpisao sam da želim da igram na svoju odgovornost. I eto, vratio sam se kao pobednik. Bog me očigledno zbog svih muka i upornosti nagradio. Igram utakmice sa karbon majicom, koju inače nose rukometaši, ona mi štiti ovaj bubreg što mi je preostao. Ništa mi ne fali - uz osmeh će Vule.

Mark Janko
Mark Janko Foto: Stare Slike

Klub iz Praga pravi strašan tim. Stigao je Tomaš Rosicki, bivši as Arsenala, tu su i Vaclav Kadlec, Talal Ben Haim, Lafata, Janko.

- Igračine. Uz sjajnog Stramaćonija, i osam pojačanja do sada, verujem da ćemo vratiti titulu koja je završila kod Slavije. I da ćemo dogurati daleko u Evropi. Oduševljen sam uslovima za rad. Stramaćoni ima čak šest asistenata, što je za mene nešto sasvim novo. Mogao sam zimus da završim u taboru najvećeg rivala, Slavije, a ipak sam sada došao u Spartu. Mislim da je i to prst sudbine.

Sve su prilike da će se Vukadinu ispuniti veliki san.

- Nikada nisam igrao na “Marakani”. Voleo bih da istrčim na teren stadiona “Rajko Mitić”. To mi je velika želja. Taman i da dođem u moj Beograd, obiđem familiju i prijatelje.

Foto: Stare Slike

Pa ipak, krilni napadač zakopčan je bio na pitanje za koga navija - Zvezdu ili Partizan.

- Samo o tome nemojte molim vas - uz novi osmeh zaključio je Vukadinović.

“Golubovi” kao sudbina

Vukadinov otac, Zvonko, pre tri decenije je igrao za Hajduk sa Liona. Iz tabora “golubova”, posle Vukadina, upravo se u Češku otisnuo i njegov rođeni brat Miljan (24).

- On je u Mladoj Boleslavi. Još je u pediodu adaptacije, bori se za mesto u timu. Ima li levu i desnu nogu naštelovanu, dobar je skroz. I on je brzanjac. To smo povukli na tatu - kaže Vukadin.

Huk “Marakane” zabrinjava

Foto: Stare Slike

Vukadin je već napravio jednu malu pripremu svojoj ekipi i upozavanje sa Zvezdom.

- Pustio sam im u klubu detalje sa utamice Crvena zvezda - Ludogorec. Krcat stadion, huk sa tribina, boga mi nije im bilo svejedno - ističe Vule.

Korak od reprezentacije Češke

Vukadinović je na dobrom putu da zaigra za reprezentaciju - Češke!

- Papiri su predati, to je duga i neizvesna procedura. Imam obećanje Sparte da će da pogura ako nešto zapne. Selektor Karel Jarolim je izjavio da bi me rado video u nacionalnom timu. Samo da ponovim partije iz prošle sezone u dresu Zlina, verujem da će sve biti onda u redu.

(Veljko Ivanović)

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Holger Rune / Foto: Joly Victor/ABACA / Abaca Press / Profimedia
22 04
Tenis

22:04 - 18.04.2024

video Rune nezaustavljiv u Minhenu

Danski teniser Holger Rune plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Minhenu gde brani titulu. Pobedio je Danijela Galana rezultatom 2:0, po setovima 6:4, 6:2.

Željko Obradović, Konferencija za medije pred početak košarkaške lige Srbije, FOTO: Aleksandar Dimitrijević / Sportal / Ringier
19 23
Košarka

19:23 - 18.04.2024

video Obradović: Svi znamo ko je i šta je Partizan

Košarkaši Partizana će posle dve godine odsustva ponovo biti deo Košarkaške lige Srbije, a njihov trener Željko Obradović je govorio koliko je značajan povratak crno-belih u takmičenje.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

Bajer Leverkuzen (AP Photo/Kin Cheung/Tanjug)
23 00
Liga Evrope

23:00 - 18.04.2024

Pa, je l može neko da ih pobedi?! Bajer ponovo preživeo, u 90. minutu remi protiv Vest Hema za polufinale Lige Evrope /VIDEO/

Magija je mala reč za ono što radi Bajer Leverkuzen ove godine. Prosto je nemoguće da svaki meč prežive i da čitavu sezonu nemaju poraz. Ovoga puta Vest Hem je bio blizu, ali je Frimpong promešao odbranu rivala u 90. minutu, imao sreće da se lopta odbije od defanzivaca i završi u mreži čime je poništio gol Antonija iz prvog poluvremena za remi (1:1) i prolaz u polufinale Lige Evrope.