Najnovije vesti
Vesti Beograd
Beograđani pružili podršku radnicima "Fijata", "Goše" i "Gorenja"

Beograđani pružili podršku radnicima "Fijata", "Goše" i "Gorenja"

Stotinak ljudi okupilo se oko 18 sati na Trgu republike kako bi pružili podršku radnicima fabrika "Fijat", "Goša", "Gorenje" i malinarima.

Protest podrska radnicima gosa, fijat, gorenje, trg republike Foto: P. Marković / RAS Srbija
Protest podrska radnicima gosa, fijat, gorenje, trg republike
Foto: P. Marković / RAS Srbija

Okupljeni su razvukli transparente na platou ispred spomenika knezu Mihailu na kojima je pisalo "Fabrike radnicima", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Solidarnost je naša snaga", "Svi u štrajk", "Investitori su robovlasnici"...

Foto: P. Marković / RAS Srbija

Akciji podrške prisustvovao je i političar Borislav Stefanović, predsednik partije Levica Srbije. On je juče u emisiji na televiziji N1 ocenio "da Vlada mora da sedne sa štrajkačima i usaglasi zajednički nastup i zajednički nastup prema Fijatu, da Fijatu kaže da moraju da poštuju zakone Srbije i krenu u pregovore sa svojim radnicima".

Akciju podržao i Borislav Stefanović
Foto: P. Marković / RAS Srbija
Akciju podržao i Borislav Stefanović

Organizatori su se obratili okupljenima, poručivši da je "uprava svake firme dužna da pokrene razgovore sa svojim radnicima, što uprava "Fijata" ne radi".

- Ne želimo nove strane investitore koji će globiti ovu zemlju dok ne ostane ništa. Država ne radi u interesu radnika. Samo ako se pokrenemo možemo da promenimo nešto - rekla je jedna od organizatorki.

Skupu se obratila i sugrađanka koja ističe da treba podsticati domaću proizvodnju.

- Potrebno je spojiti dva sloja - radničku klasu i poljoprivrednike. Treba se raditi na podizanju radničke svesti - rekla je ona.

Okupljeni su pevali pesme iz perioda komunističkih radničkih i socijalnih borbi kao što su "Padaj silo i nepravdo" i "Internacionala".

Okupljeni šetali Knez Mihailovom ulicom
Foto: P. Marković / RAS Srbija
Okupljeni šetali Knez Mihailovom ulicom

Oko 19 sati okupljeni su krenuli u šetnju sa Trga republike Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana, gde su se razišli.

Za najugroženije radnike organizovano je i prikupljanje novčanih sredstava koja će, prema rečima organizatora, ići radnicima Goše.

Podsetimo, radnici u valjevskoj fabrici rashladnih uređaja "Gorenje" u petak su pokrenuli generalni štrajk, jer nisu uspeli da se dogovore sa rukovodstvom oko povećanja plata. U toku je i štrajk radnika kragujevačke fabrike "Fijat krajsler automobili Srbija", koji traže veće plate i bolje uslove rada. Radnici fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke štrajkuju već tri i po meseca zbog neisplaćenih zarada.