Najnovije vesti
Vesti Hronika
NISU REAGOVALI NA UPOZORENJA Devet meseci pre ubistva Maje i njenog sina utvrđeni propusti u radu Centara za socijalni rad

NISU REAGOVALI NA UPOZORENJA Devet meseci pre ubistva Maje i njenog sina utvrđeni propusti u radu Centara za socijalni rad

Centar za socijalni rad u Rakovici jedna je od glavnih karika koja je zakazala u slučaju ubijene Maje Đorđević (38), o čemu svedoči i dopis Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu iz 28. septembra prošle godine, u čiji posed je ekskluzivno došao “Blic”.

NASLOVNA foto RAS Foto: RAS / RAS Srbija
NASLOVNA foto RAS
Maja Đorđević tražila je pomoć i od ministarstva za rad
Foto: Facebook
Maja Đorđević tražila je pomoć i od ministarstva za rad

Maja Đorđević (38), koju je zverski nasmrt izbo njen bivši nevenčani suprug Marko Nikolić (42) dok je njihovog sina Mihaila (4) udavio, kucala je na vrata velikog broja institucija u nadi da neko spreči torturu koju je godinama trpela od nasilnika. Među njima je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kojem je u avgustu prošle godine poslala molbu za pomoć.

Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Kako “Blic” saznaje, na osnovu dopisa koje je Ministarstvo uputilo Centru za socijalni rad u Rakovici 28. septembra prošle godine, a koje je potpisao Dragan Vulević, načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti socijalne zaštite, resorno ministarstvo obavilo je analizu izveštaja i dokumentacije koji su do tada postojali u slučaju nesrećne Maje i njenog sina Mihaila.

TRAŽILI NOVI TIM

“Uvidom u izveštaj i dopunske akte konstatujemo da, imajući u vidu složenost predmeta i činjenicu da odeljenje Rakovica raspolaže podacima o ponašanju oca u Centru za socijalni rad u aktuelnom periodu (procenivši ga kao ‘provocirajuće i tenziono‘), a imajući u vidu i navode majke koja konstantno ukazuje da ‘ponašanje oca može ozbiljno da ugrozi dete‘, pri čemu ona pominje ‘nekontrolisani bes‘ - bilo je celishodno da novi stručni tim, koji u ranijem periodu nije imao kontakte sa porodicom, neposredno realizuje detaljnu opservaciju odnosa deteta i oca, ne samo tokom primopredaje deteta, već fokusiranu psihološku opservaciju koja bi pružila podatke o tome kakvo je ponašanje oca prema detetu”, stoji u dopisu Ministarstva za rad.

Takođe, oni navode da Centar za socijalni rad podatke koje roditelji daju u vezi sa karakteristikama onog drugog procenjuje kao potrebu da jedno drugo diskredituju u svojim roditeljskim ulogama, što ih je dovelo do konstatacije da Centar za socijalni rad nije izvršio kritičku procenu istinitosti podataka koji su mu bili na raspolaganju. Kako pojašnjavaju iz Ministarstva u dopisu koji su poslali devet meseci pre krvavog pira, kada majka deteta u vezi sa ponašanjem oca kaže da se boji njegovog izliva gneva u odnosu na dete, Centar za socijalni rad je u obavezi da utvrdi osnovanost ovog podatka.

STIL PONAŠANJA

“Ponašanje roditelja u kontaktu sa stručnim radnicima, kao i u prisustvu deteta, a naročito činjenica da se neadekvatno ponašanje ponavljalo, Centru za socijalni rad bi trebalo da posluži kao podatak o stilu ponašanja, ličnim karakteristikama tog roditelja, koje se zatim može manifestovati i u svim drugim relacijama, pa i u relaciji sa detetom”, naveli su oni i kao još jedan podatak o ponašanju Marka Nikolića naveli i prekršajni postupak koji je pokrenut protiv njega, zbog ponašanja prema radniku u Centru.

Prema njihovim rečima, Centar za socijalni rad nije procenio da li je otac “autentično motivisan” za češće kontakte sa malim Mihailom ili je pak čitav postupak koristio kako bi realizovao kontakt sa Majom.

“I Centar za socijalni rad u svom najnovijem izveštaju je i sam naveo da Nikolić Marko tokom primopredaje deteta prema majci deteta ispoljava povećani nivo interesovanja za komunikaciju”, stoji u dopisu.

NAJVEĆA GREŠKA

Možda i najveći propust Centra za socijalni rad jeste neprimenjivanje protokola o postupanju Centra kada postoji sumnja na nasilje u porodici.

“Među aktima koje je Centar za socijalni rad pored svog izveštaja priložio ovom ministarstvu nalazi se i službena beleška policije, o obaveštenju građana, sačinjena 19. 2. 2016, u kojoj, između ostalog, Đorđević Maja navodi da Marko koristi svaku priliku da joj preti i zastrašuje je, da često prati njeno kretanje - da kod nje izaziva strah za bezbednost deteta i nje. Imajući u vidu ove podatke, Centar za socijalni rad je bio u obavezi da primeni važeći protokol o postupanju, kako bi izvršio detaljniju procenu aktuelne situacije, eventualnog postojanja novih taktika porodičnog nasilja, kao i procenu aktuelnog rizika po bezbednost Đorđević Maje”, naglašavaju oni.

Krvnik jedva savladan i uhapšen: Nikolik obliven krvlju žrtava
Foto: Večernje novosti/Petar Milošević / Privatna arhiva
Krvnik jedva savladan i uhapšen: Nikolik obliven krvlju žrtava

RIZICI ZA DETE

Pored svega navedenog, kao još jedan propust Centra za socijalni rad stoji da isti nije u dovoljnoj meri uzeo u obzir ni sve podatke u predmetu kojima već raspolaže. Takođe, kao još jedan od primera se navodi da nije u dovoljnoj meri procenjivao da li u verbalizacijama roditelja postoje i činjenice koje bi Centru za socijalni rad mogle da posluže u razumevanju situacije i adekvatnoj zaštiti deteta.

“Centar za socijalni rad nije primenio opšti protokol o postupanju ustanova, organa i organizacija u slučajevima nasilja u porodici, kao ni posebni protokol o postupanju Centra za socijalni rad u slučajevima nasilja u porodici i ženama u partnerskim odnosima. Takođe, nije ni iz podataka kojim već raspolaže u predmetu izveo zaključak, a zatim jasno definisao da tokom trajanja zajednice i u periodu nakon toga Nikolić Marko ispoljava ponašanje koje se može smatrati nasiljem u porodici. Takođe, nije dato jasno mišljenje da li Nikolić Marka karakteriše problem sa ispoljavanjem besa i koji su rizici u odnosu na maloletnog Mihaila u vezi s tim, to jest da li je Mihailo aktuelno ili potencijalno ugrožen ovakvim njegovim karakteristikama”, stoji u dopisu Ministarstva.

Zatim, Ministarstvo je naložilo da sve napisane činjenice iz dopisa Centar za socijalni rad uzme u obzir pri “definisanju ili preispitivanju mišljenja” u vezi sa čitavom situacijom s Majom, njenim sinom Mihailom i bivšim nevenčanim suprugom Markom Nikolićem. Međutim, očigledno je da do toga nije došlo, da se Centar oglušio o naloge resornog ministarstva. Devet meseci kasnije, na njihove oči ubijeni su nedužno dete i njegova majka...

Monstruozni ubica: Marko Nikolić
Foto: RAS Srbija
Monstruozni ubica: Marko Nikolić

Iživljavao se nad Majom i detetom

Monstrum Marko Nikolić na nezapamćen i jeziv način lišio je života svoju bivšu nevenčanu suprugu Maju i svog sina jedinca Mihaila tako što je sina udavio, a Maju izbo 50 puta nožem. Institut za sudsku medicinu završio je obdukciju tela Maje Đorđević i njenog sina Mihaila. Dečak je umro usled davljenja, a po Maju je bio koban ubod nožem u vrat. Još se ne može reći da li je Marko Nikolić otrovao dete nečim s obzirom na to da je mali Mihailo u Centar za socijalni rad u Rakovici donesen u polusvesnom stanju i sa penom koja mu je šikljala iz usta, a to će pokazati toksikološke analize koje se mogu čekati i do tri nedelje.

Foto: RAS / RAS Srbija

Sutra sahrana majke i sina

Porodica ubijene Maje Đorđević i njenog malog sina Mihaila ne može da dođe k sebi od bola i tuge koja se nadvila nad njihov dom. Umesto da se vesele, planiraju letovanje, oni sada pokušavaju da ublaže bol i tugu koji su nesnosni. Paralelno sa borbom da prežive tragediju koja ih je zadesila, oni pripremaju zajedničku sahranu koja će biti održana sutra u 14 sati na groblju Orlovača. Njih dvoje biće sahranjeni zajedno.

Dve godine torture

Da je Marko Nikolić (43) maltretirao sve koji su imali bilo kakvu vezu sa njegovom bivšom ženom i sinom govore i službene beleške zaposlenih u Centru za socijalni rad u Rakovici. U njima je ukazano da je ubica od 2013. do 2015. godine maltretirao i zaposlene u Centru. Ipak, i pored opisane torture, odlučuju da se 2015. godine ukine kontrolisani oblik viđanja oca sa detetom.