16. jul  2017. 19.33  | Izvor: Tanjug

B. Janković: Zakoni dobri, poboljšati primenu

BEOGRAD -

Kada je reč o sprečavanju nasilja u porodici, zakonodavni okvir u Srbiji je dobar, ali treba raditi na njegovoj implementaciji, smatra poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Gostujući danas u dnevniku televizije B92, Janković je govorila o odgovornosti, reagovanju nadležnih i većoj efikasnosti sistema za zaštitu od nasilja u porodici, nakon dva ubistva koja su se prethodnih dana dogodila u centrima za socijalni rad.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je izjavila kako novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna, predstavlja najveći napredak kada se radi o srpskom, zakonodavnom okviru.

"Mi imamo efikasan okvir za zaštitu ali samo puna implementacija vodi ka efikasnoj zaštiti", kaže Jankovićeva.

Pitanje odgovornosti je bitno, ističe ona, ne samo da niko ne bi bio aboliran, već i zato što, kada se desi nešto poput tih ubistava, treba da se analizira slučaj, sagleda se do kraja i utvrdi odgovornost kako bi se ubuduće izbegli takvi propusti.

Janković kaže i da je neophodno napraviti reorganizaciju centara za socijalni rad.

"Pitanje je koliko je sadašnja organizacija centara adekvatna da odgovori na sve radne zadatke koje stoji pred njihovim zaposlenima", rekla je ona i dodala da se u tim centrima radi dosta poslova koji nisu samo u njihovoj nadležnosti, poput pitanja primarno porodično-pravne zaštite.

Potrebno je i povećanje broja zaposlenih u centrima za socijalni rad, ističe.

Komentarišući mere zaštite koje su do sada sprovedene, poverenica kaže da su one "dobar korak napred".

"Ne može se očekivati da specijalne jedinice stalno čuvaju centre, već je neophodno imati kontinuiranu edukaciju i ujednačenu sudsku praksu", kaže.

Prema njenim rečima, svi akteri u društvu igraju važnu ulogu i u prevenciji nasilja.

"Treba raditi i na kreiranju kulture nenasilja. To znači da svi društveni akteri u našoj zemlji moraju na toj kulturi nenasilja, to se odnosi i na medije. Ne smemo okretati glavu, već priznati da je ovo jedan od naših najveći društvenih problema i da je on izuzetno složen za rešavanje jer nijedan protokol niti zakon ne može predvideti svaku situaciju", istakla je.

Na pitanje šta može da se uradi kako bi se ubuduće sprečili tragični događaji, Janković smatra da je neophodno imati adekvatne programe obrazovanje kada je reč o ljudima koji se školuju da budu socijalni radnici.

Treba obavezno uključiti, navodi, i sistem zdravstvene zaštite, a pre svega treba raditi na prevenciji mentalnog zdravlja.

Što se samog sankcionisanja tiče, Janković smatra da je izvesnost da će biti uhvaćen i osuđen, ono što će eventualnog počinioca sprečiti pre nego novčana kazna.

"Ne treba kažnjavati kao do sada, blagom kaznom, već politika kažnjavanja mora biti oštrija", zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

брљ  17. 07. 2017. | 22:07
Безумље експериментисања. И за социјализам се говорило да је `супер`, само је увек недостајала - `свест` ?!