Školovanje za budućnost – da li će oglasi za posao ostati bez odziva?

Jedan od prioriteta nove vlade i predsednika države jeste smanjenje stope nezaposlenosti ispod deset procenata. Prema procenama ekonomista, taj plan jeste realan, ali bi morale da ga prate i druge mere – pre svega, školovanje mladih za zanimanja budućnosti. U suprotnom, mogla bi da se suoči sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Jednocifrena stopa nezaposlenosti – realnost razvijenih država, za Srbiju je prioritet. Dostižan je za dve-tri godine, tvrde ekonomisti, i upućuju na statistiku koja beleži pad stope nezaposlenosti. Ali, otvara i novi problem.

"Tu je statistička metodologija kao jedan faktor, ali definitivno i sve manji broj stanovnika u Srbiji i manji kontingent radne snage. Ukoliko se ovaj trend nastavi, a naravno sa onim višim stopama rasta koje želimo, Srbija će vrlo brzo, za desetak godina, ma koliko to delovalo čudno, doći u poziciju da na tržištu rada imamo deficit", kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

Mogući deficit je već primetan.

"Kontinuirano postoji veća tražnja za zapošljavanjem u oblasti IT, oblasti prerađivačke industrije, oblasti tekstilne industrije, u letnjim sezonama u oblasti građevine, poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva", ističe direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

U suficitu su, s druge strane, teže zapošljive kategorije – stariji od 50 godina, nekvalifikovani, ljudi sa zastarelim zanimanjima. Visoka nezaposlenost među mladima stalni je problem. Pomoć nude institucije.

"Imamo posebne programe za sticanje praktičnih znanja za ona lica koja nemaju dovoljno znanja i veština, ali, ono što je važno, imamo posebne programe i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i za lica romske nacionalnosti", napominje Martinović.

Aleksandar Kemiveš iz Privredne komore Srbije kaže da se pomoć PKS-a svodi na različite modalitete koji pomažu da kompanije rade bolje i povećavaju obim proizvodnje, izvoz, prodaju, da izvoze na strana tržišta i samim tim da rastu, razvijaju i šire se.

"Indirektno sa tim njihovim rastom, povećava se obim proizvodnje ali i potreba za novim zapošljavanjem", rekao je Kemiveš.

Na potrebe tržišta rada treba odgovoriti obrazovanjem i produktivnošću, poručuju ekonomisti.

"Održavanje viših stopa rasta mora da se preusmeri na one aktivnosti koje dobacuju veću dodatu vrednost odnosno gde treba da se iskaže produktivnost rada kao faktor koji 'vuče' te aktivnosti", ukazuje Ivan Nikolić.

Problem sa kojim bi mogla da se suoči i Srbija, već pogađa daleko razvijenije zemlje. Nemačka je u stalnoj potrazi za lekarima, inženjerima, informatičarima, zbog čega gubi milijarde evra godišnje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво