Vuk Vučković iz Preljine pobednik 45. "Kosidbe na Rajcu"

Najstarija turistička manifestacija u Srbiji, "Kosidba na Rajcu" okupila je najbolje kosce sa Balkana. Zlatna kosa pripala je Vuku Vučkoviću (19) iz Preljine. Uzbudljiva nadmetanja kosača pratila je i grupa američkih turista.

Kosidba na Rajcu simbolično je predstavila mobu i svečani završetak ručnog košenja planinskih livada, jednog od najtežih zemljoradničkih poslova.

Takmičenje za "Zlatnu kosu" posebno uzbudljivim učinili su kosci iz Republike Srpske i Crne Gore, višestruki pobednici Rajca.

Slaviša Pupović kosač iz Pljevlja navodi da je bilo teško.

"Teško, suva trava, suva zemlja. Nečista livada. Teško, ali dobro, pokosili smo", kaže Pupović.

Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca ističe da je bila jaka konkurencija.

"Jaka konkurencija, trava već malo starija, tvrđa. Kosili smo dobro", navodi Kecman.

Kosidba nije samo takmičenje kosača, već je i slikovit prikaz tradicije. Svake godine privlači nove goste. Na Rajcu je bila i grupa američkih turista među kojima su neki znali naš jezik.

Navode da su želeli da vide kako izgleda kosidba i dodaju da vole da posete Srbiju jer turisti vole srpski duh i srpsko gostoprimstvo.

Prva kosidba na Rajcu organizovana je kad i prvi narodni vašar, 1982. godine. Od 1965. prerasla je u turističku manifestaciju.

"Evo već pedeset godina 'Kosidba na Rajcu' je izazov za kosce sa celog Balkana. Opština Ljig je poznata po 'Kosidbi na Rajcu'. Zahvaljujući kosidbi, Rajac ima goste tokom cele godine", navodi Vladan Ivanovićv iz Turističke organizacije Ljiga, koja je organizator kosidbe.

Pored ručnog košenja sena, na Rajcu je predstavljena savremena mehanizacija kojom se ovaj posao sada obavlja mnogo brže i lakše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво